Ionuț NEAGU – Senator AUR. Interpelare către premierul Florin Cîțu privind stadiul magistralei de metrou M6 (1 Mai – Otopeni)

Ionuț NEAGU a făcut o interpelare către prim-ministrul Florin Cîțu în ceea ce privește stadiul de implementare a proiectului „Construcția magistralei de metrou M6 (1 Mai — Otopeni)” din București și gradul de utilizare a grantului acordat de Comisia Europeană.

Domnul Ionuț Neagu susține că „întârzierile procedurilor de achiziții au condus la o amânare în ceea ce privește demararea lucrărilor de construcții, prevăzută pentru 15 iunie 2019 conform calendarului inițial. Acest lucru ar putea conduce, de asemenea, la întârzieri în finalizarea proiectului, programată inițial pentru data de 15 iunie 2023. Eligibilitatea cheltuielilor pentru perioada de programare 2014-2020 se încheie în decembrie 2023”

Costurile la care se ridică construirea a 1 kilometru de tronson de metrou sunt de 100 de milioane EUR. La 13 februarie 2019, Comisia Europeană a decis să-i acorde României peste 500 de milioane EUR pentru construția unei secțiuni de 6 km din totalul de 14 km a magistralei de metrou M6 din București, anume tronsonul 1 mai – Otopeni.

În acest context, Ionuț Neagu a adresat o interpelare către premierul Florin Cîțu pentru a afla care este poziția oficială a Guvernului față de proiectul menționat mai sus. 

„Având în vedere toate acestea, am cerut primului-ministru să transmită oficial:

  1. Care este stadiul actual de implementare a proiectului „Construcția magistralei de metrou M6 (1 Mai — Otopeni)” din București, respectiv gradul de utilizare a grantului de 517 milioane EUR acordat României de Comisia Europeană
  2. Ce decizii au adoptat și ce măsuri practice au întreprins Guvernul dumneavoastră și ministerele cu atribuții în domeniu în vederea bunei implementări în termen a acestui proiect.
  3. Data la care Guvernul României pecononizează încheierea implementării acestui important proiect de infrastructură finanțat generos de Comisia Europeană.”