Ionuț Neagu, interpelare către Ministerul Apărării: În ce stadiu se află procesul de preluare de către MAPN a Cimitirului Militar Internațional din Valea Uzului?
Senatorul AUR Ionuț Neagu a adresat o interpelare Ministerului Apărării Naționale pentru a afla informații cu privire la stadiul procesului de preluare de către MAPN a Cimitirului Militar Internațional din Valea Uzului.
Cimitirul Internațional din Valea Uzului, amenajat în anii 1926-1927, adăpostește rămășițele pământești ale mai multor eroi români şi străini (unguri, germani, ruşi, sârbi, austrieci, italieni) din Primul Război Mondial și al Doilea Război Mondial. Începând cu anul 1994, sub pretextul reamenajării și reabilitării Cimitirului Internațional din Valea Uzului, agenți ai puterii locale de stat (trimiși ai primăriei comunei Sânmartin, județul Harghita) au scos crucile de lemn de la căpătâiul militarilor români, ruşi, germani, italieni, sârbi și austrieci, locul rămânând gol. A fost instalat, cu finanțarea primăriei locale și a Ministerului Apărării al Republicii Ungare, fără aprobările și autorizațiile cerute în asemenea cazuri de către lege, un monument pe care s-a gravat inscripția „Închinat eroilor maghiari care au murit pentru patria lor milenară”, explică Ionuț Neagu.
Senatorul precizează că lucrările realizate de primăria Sânmărtin, județul Harghita, nu au respectat planurile inițiale ale necropolei din 1927, fiind de asemenea amplasate panouri informative cu numele unor morți de război maghiari, plăci comemorative și aproximativ 600 de însemne de căpătâi specific ungare atât pe suprafețele de teren în care, potrivit schițelor de arhivă, sunt înmormântați morți de război unguri, cât și pe cele pe care figurează morți de război de alte naționalități (români, austrieci, germani, ruși, italieni și sârbi), astfel încât elementele de identificare ale celorlalte naționalități, altele decât cea ungară, să nu se mai regăsească în cimitir. Astfel, Cimitirul a fost deinternaționalizat, inclusiv deromânizat, cu bani de la Budapesta, fără avizul necesar din partea Oficiului Național pentru Cultul Eroilor și cu flagranta încălcare a prevederilor Acordului dintre Guvernul României și Guvernul Republicii Ungare privind regimul juridic al mormintelor ungare de război din România și al mormintelor române de război din Republica Ungară, semnat la București, la 6 martie 2008 și ratificat, pentru partea română, prin Legea nr. 300/2008. Considerăm că acestea sunt fapte de netolerat.
În urma incidentele ce au avut loc în anul 2019, partidul Alianța Românilor consideră că Ministerul Apărării Naționale trebuie să preia în administrare necropola de război din Valea Uzului, restabilindu-i statutul internațional și luând toate măsurile necesare pentru cinstirea tuturor eroilor înhumați acolo, indiferent de naționalitate. În acest sens ar fi binevenit ca Ministerul Apărării Naționale să inițieze adoptarea de către Guvernul României a unei Hotărâri adecvate.
Având în vedere cele expuse mai sus, senatorul AUR Ionuț Neagu solicită MAPN să comunice următoarele informații:
- Care sunt rezultatele activității Comisiilor de delimitare a limitelor unor Unități Administrativ Teritoriale situate la hotarul dintre județele Bacău și Harghita, Comisii înființate în anul 2019 prin ordinul comun al prefectului județului Bacău și al prefectului județului Harghita, cu specificarea încadrării teritorial-administrative a Cimitirului Militar Internațional din Valea Uzului?
- Care au fost pozițiile exprimate de atașații militari ai statelor ai căror militari sunt înhumați în necropola internațională din Valea Uzului (Federația Rusă, Germania, Italia, Serbia, Austria etc.) și pe care i-a consultat Oficiul Național pentru Cultul Eroilor în procesul de preluare în administrare de către Ministerul Apărării Naționale a Cimitirului Militar Internațional din Valea Uzului?
- În ce stadiu se află procesul de preluare de către Ministerul Apărării Naționale a Cimitirului Militar Internațional din Valea Uzului?