Ionuț Neagu (AUR), apel către Președinție și Guvern pentru a stopa inițiativa UDMR de a reabilita terorismul maghiar

Atentatul terorist maghiar, care a avut loc în urmă cu 38 de ani în municipiul Sfântu Gheorghe, în urma căruia a murit nevinovat un tânăr de 12 ani, a devenit un caz de prim-interes pentru senatorul AUR Ionuț Neagu. După ce a lansat, săptămâna trecută o interpelare către MAI cu privire la elucidarea cauzelor care au produs tragedia, Neagu a apelat la resursele informaționale disponibile, la mărturiile locuitorilor, pentru a aduce lumină în cazul susceptibil de distorsionare a realității și de manipulare în scop politic şi etnic, de victimizare a minorităţilor maghiară şi secuiască şi de confruntare cu orice preţ cu populaţia majoritară românească. În acest sens, senatorul AUR solicită intervenția autorităților competente pentru elucidarea cazului.

Vaszi Jănoska nu a fost victima dictaturii comuniste din România, ci victima terorismului maghiar din ţara noastră. Îndemn presa să se preocupe îndeaproape de acest caz de încercare de reabilitare a terorismului maghiar din România. Fac apel către toate autorităţile şi factorii politici competenţi, Preşedinţia, Guvern, Ministere, Prefectură, Servicii de Inforrnaţii, să intervină în situaţie pentru a stopa iniţiativa otrăvită a udemeriştilor din conducerea primăriei Sfântu Gheorghe de reabilitare a terorismului maghiar. Solicit secretariatului de şedinţă să transmită textul acestei declaraţii politice ministrului interpelat, prin intermediul Departamentului pentru Relaţia cu Parlamentul„, a declarat senatorul AUR Ionuț Neagu.

Potrivit investigației realizată de jurnalistul Radu Tudor, în 2015, bomba de sub statuia Domnitorului Mihai Viteazul a fost amplasată de către un extremist maghiar. Sursele investigaţiei de presă au arătat că teroristul maghiar, identificat de către Securitatea română, a fugit in Ungaria comunistă, unde a găsit protecţie. Acesta, se pare, a avut şi alţi doi complici, un bărbat şi o femeie, tot de etnie maghiară.

Copilul ucis era de etnie maghiară. Ca şi autorul atentatuiui, pe care Securitatea l-a identificat dar nu l-a mai prins niciodată. Toată lumea ştia că a fugit în Ungaria”, subliniază jurnalistul român.

În completarea anchetei jurnalistice vin și articole realizate de către ziariști locali, care dezvăluie numele teroristului maghiar responsabil de atentatul din 5 iunie 1984, dar și numele celor doi complici maghiari ai acestuia: Horvath, Dobri şi Veress.

Mai mult, Neagu susține că primăria municipiului Sfantu Gheorghe, prezentând distorsionat adevărul, doreşte reabilitarea autorilor maghiari ai actului terorist din 5 iunie 1984.

Conducerea udemeristă a oraşului urmăreşte exonerarea de orice vină a terorismului maghiar din România şi astfel încurajarea lui pe viitor. Prin falsificarea grosolană a istoriei locale este ţintită manipularea în scop politic atât a minorităţilor maghiară şi secuiască din ţara noastră, cât şi a opiniei publice internaţionale„, a punctat Neagu.