Iohannis, trimis cu autobuzul la funeraliile Reginei

Liderii din întreaga lume vor trebui să evite avioanele private pentru a călători în Regatul Unit pentru funeraliile Elisabetei a II-a, în timp ce autobuzele colective vor înlocui elicopterele şi maşinile personale pentru deplasările lor la Londra, scrie luni site-ul Politico, citat de France Presse conform Agerpres.

Funeraliile monarhului, care a murit joi la vârsta de 96 de ani, vor avea loc luni 19 septembrie la Westminster Abbey din Londra. Sunt aşteptaţi demnitari din întreaga lume, printre care preşedintele american Joe Biden şi multe capete încoronate.

Aceasta este o provocare uriaşă de securitate şi logistică pentru autorităţi, care, potrivit site-ului Politico, au cerut liderilor străini să folosească, „când este posibil”, zboruri comerciale şi nu avioane private pentru a ajunge în Marea Britanie.

De asemenea, sunt uitate elicopterele pentru a se deplasa în capitala britanică şi maşinile private pentru a ajunge la funeralii: liderii mondiali se vor duce la Westminster Abbey cu autobuzul, potrivit documentelor Foreign Office obţinute de Politico.

„Vi-l puteţi imagina pe Joe Biden într-un autobuz, nu?”, a declarat enervat duminică un ambasador străin la Londra, citat de media. Preşedintele SUA călătoreşte cu avionul său Air Force One şi se deplasează cu vehiculul blindat poreclit „The Beast”.

În plus, un singur reprezentant pentru fiecare ţară şi soţul sau soţia acestuia vor avea voie în abaţia Westminster, precizează Politico, citând o notă trimisă ambasadelor sâmbătă.