Trântorul de la Cotroceni vrea să fie șeful NATO

România ar fi anunțat oficial aliații că îl propune pe Klaus Iohannis pentru conducerea NATO, potrivit unei postări pe platforma X a unui corespondent din SUA. Informația este susținută și de surse guvernamentale citate de G4Media. Purtătorul de cuvânt al Guvernului a refuzat însă să comenteze subiectul într-o conferință de presă.

„Romania i-a notificat pe ceilalti membri NATO ca intentioneaza sa il nominalizeze pe presedintele tarii, Klaus Iohannis, drept candidat pentru functia de secretar general al NATO. Va complica efortul celorlalti aliati de a-l instala pe Mark Rutte ca viitor secretar general”, a scris Jennifer Jacobs pe X.

Potrivit unor surse guvernamentale citate de G4Media, premierul olandez în exercițiu, Mark Rutte, care este considerat favorit în cursa pentru șefia NATO, nu poate strânge suficiente voturi din cauza opoziției din partea aliaților de pe frontul estic, precum Bulgaria, Ungaria, Turcia și România.

De altfel, următorul secretar general al NATO ar urma să fie anunțat la Summitul NATO din iunie.

Administrația Prezidențială a refuzat însă să ofere un răspuns, argumentând că „nu comentează zvonuri”. potrivit sursei citate.

Anterior, președintele Klaus Iohannis a susținut însă, într-o conferință de presă la Cotroceni, că în cazul unei astfel de propuneri ar analiza situația.
Ce spune Guvernul

„Am văzut. Este o dezvoltare a unui subiect chiar în această după-amiază despre ce se va întâmpla cu viitorul secretar general al NATO, cine va ocupa această poziție.În clipa de față, în numele Guvernului, nu am date pentru a comunica pe acest subiect”, a explicat purtătorul de cuvânt al guvernului, Mihai Constantin.