Iohannis, mesaj voalat pentru Austria: Fac parte dintre cei care sunt de părere că nu trebuie să înălțăm ziduri. Au existat în ultima vreme niște discuții mai agitate despre finanțarea UE

Președintele Klaus Iohannis a declarat luni în Luxemburg că se opune construirii de ziduri la granițele externe ale Uniunii Europene. În schimb, el a cerut întărirea frontierelor prin metode tehnologice.

Replica președintelui a venit după ce guvernul austriac, care a stopat prin veto aderarea României și Bulgariei la Schengen, a cerut UE să finanțeze protecția frontierelor externe, inclusiv prin întărirea gardului de la granița Bulgariei cu Turcia.

”Au existat în ultima vreme niște discuții mai agitate despre finanțarea UE și ce să se facă cu aceasta la granițele externe. Fac parte dintre cei care sunt de părere că nu trebuie să înălțăm ziduri, ci să întărim granițele mai inteligent, adică prin supraveghere cu tehnologie înaltă, cu personal bine pregătit și dotat, cu un flux de informații foarte eficient și cu o bună cooperare cu statele vecine, dar și cu țările de origine ale migranților – cred că nu trebuie să uităm asta”, a spus Iohannis, potrivit unei trancrieri a Administrației Prezidențiale.

”Cred că România face o figură foarte bună în apărarea și organizarea graniței externe, iar noi avem o graniță externă foarte lungă. România nu este o țară de origine a migrației ilegale și, ca să o spunem drept, nici o țară de tranzit pentru migrația ilegală. Dar tema ne preocupă foarte mult și luăm măsuri să îmbunătățim permanent posturile de frontieră externe, să le întărim, să le digitalizăm și să apărăm întreaga graniță externă cât mai bine. Facem acest lucru și cred că este foarte corect ca Uniunea Europeană să contribuie corespunzător la acoperirea costurilor acestei protecții a frontierei”, a mai spus Iohannis.

El i-a mulțumit premierului Xavier Bettel pentru ”sprijinul clar și vocal al Luxemburgului pentru aderarea României la spațiul Schengen”.