Iohannis merge în Zanzibar, unde va vizita principalele atracții turistice, printre care și celebrul oraș Stone Town

Președintele Iohannis ve merge în cadrul vizitei și în Zanzibar, un teritoriu autonom ce aparține de Tanzania, cunoscută destinație turistică. El va merge în Zanzibar pe 18 noiembrie și va avea discuții cu președintele regiunii, Hussein Mwinyi, după care va vizita mai multe atracții turistice, inclusiv Stone Town – partea antică a orașului Zanzibar.

Stone Town este un oraș cu o importanță istorică și turistică majoră în Africa. Arhitectura din secolul al XIX-lea reflectă diversele influențe care stau la baza culturii swahili – arabe, persane, indiene și europene. Orașul a fost desemnat ca sit al Patrimoniului Mondial UNESCO. Stone Town este principala atracție turistică a Tanzaniei.

Schimburile comerciale dintre Tanzania și România sunt simbolice: Tanzania a exportat pește, ceai, tutun și avocado de 4,2 milioane de dolari în 2021 și a importat din România tractoare, mașini și echipamente electrice de 12 milioane de dolari.

În schimb, România a investit în trei proiecte din Zanzibar, investiții totale de 7,5 milioane de dolari care au creat 74 de locuri de muncă.

Tanzania e al doilea stat din turneul african al lui Klaus Iohannis, după Kenya. Urmează Senegal și Capul Verde – o altă destinație preponderent turistică, o țară de doar 500.000 de locuitori.

Cel mai mare grup hotelier din Zanzibar deţinut de investitori români este Mambo Hotels, scria News.ro în 2023. Investitorul este Mihai Ioniță. Proiectul a debutat în 2021, în plină pandemie, iar prima locaţie deschisă a fost Mambo Beach Villas de trei stele, în Matemwe, o staţiune renumită pentru liniştea şi relaxarea pe care o oferă. Resortul deţinut de români se întinde pe o suprafaţă de 5.000 mp iar camerele sunt sub formă de bungalow-uri.