Iohannis a cheltuit mai mult de 10 milioane de euro pentru renovările de la Palatul Cotroceni

Renovările la Palatul Cotroceni nu mai contenesc. În decursul celor două mandate ale lui Klaus Iohannis, Administrația Prezidențială a contractat nenumărate din lucrări. Acum, un nou contract a fost parafat pentru renovarea fațadelor a două clădiri din curtea instituției.

Începând cu anul 2016, din primul mandat de președinte al lui Klaus Iohannis, Administrația Prezidențială a contractat de nu mai puțin de 16 ori lucrări similare la Palatul Cotroceni, bugetul total cheltuit pe astfel de proiecte ridicându-se la peste 53.000.000 de lei.

Ultima renovare planificată încă de anul trecut viza corpurile de clădire C4 și C11, care urmau să fie văruite la exterior, lucrările costând bugetul instituției peste 1 milion de euro. Lucrarea a fost antamată în primăvară, când Administrația Prezidențială a publicat pe SEAP (Sistemul Electronic al Achizițiilor Publice) un anunț potrivit căruia dorește să încheie un acord-cadru privind execuția de lucrări de reparații ale fațadelor corpurilor de clădire C4 și C11 din cadrul Complexului Palatul Cotroceni.

Achiziția de investiții a fost estimată, de autoritatea contractantă la un buget de 6.297.070 de lei fără TVA.

Pe 25 august 2023, Administrația Prezidențială a încheiat, cu SC Trustul Construcții Carpați SRL, un contract cadru, pe 2 ani, la o valoare finală negociată de 5.372.677,04 lei fără TVA.

Lucrările vizează reparații ale suprafețelor finisate cu vopsea în exterior, pe bază de var, inclusiv reparații ale stratului suport, acolo unde este cazul, se arată în caietul de sarcini aferent contractării lucrărilor de reparații ale fațadelor.

În acest contract mai intră și curățarea și impermeabilizarea elementelor din piatră naturală, curățarea, tratarea și finisarea elementelor din lemn masiv, dar și reparații și, eventual, înlocuirea elementelor de protecție din tablă de zinc.

De asemenea, sunt prevăzute lucrări de repoziționare a treptelor, reparații la elementele din piatră naturală, reparații la pereți și tavane și reparații la elementele din lemn masiv.

Acum, potrivit anunțului publicat în 5 martie în SEAP, consultat de SursaZilei, a fost atribuit primul contract subsecvent pentru lucrările de reparaţii ale fațadelor corpului de clădire C4 și C11 din cadrul Complexului ”Palat Cotroceni” către SC Trustul Construcții Carpați SRL, la o valoare finală negociată de 942.283,81 de lei.

Asta după ce un alt contract, de 1.021.283 de lei, a fost atribuit luna trecută pentru lucrările de reparații ale gardului împrejmuitor din cadrul Complexului ”Palat Cotroceni”, a căror valoare se ridică în total la 5.497.943 de lei fără TVA, adică tot peste 1 milion de euro.