Ioan Oltean: Am scăpat de toate cele patru dosare de la DNA
Fostul deputat de Bistriţa-Năsăud Ioan Oltean, cel care a condus timp de un sfert de veac organizaţia judeţeană a PD, apoi a PDL, a anunţat miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă, că a scăpat de toate cele patru dosare pe care Direcţia Naţională Anticorupţie i le-a deschis în perioada 2013-2015, dintre care doar unul a ajuns în instanţă, şi consideră că, astfel, a înlăturat termenul de „penal” care îi fusese atribuit.
Oltean a declarat că a ieşit public să anunţe modul în care s-au finalizat toate dosarele din respect pentru cei care, de-a lungul timpului, au avut încredere în el, adăugând că unul dintre cei care l-au „împins de la spate” să organizeze o conferinţă de presă a fost Emil Boc, primarul municipiului Cluj-Napoca, cu care se află în relaţii de amiciţie.
Ioan Oltean a subliniat că va rămâne în continuare un simplu membru al PNL şi că nu doreşte să candideze pentru nicio funcţie în cadrul organizaţiei judeţene Bistriţa-Năsăud, cu toate că unii primari din judeţ i-au oferit susţinere.
Fostul lider politic de dreapta a spus că, în privinţa singurului dosar care a ajuns în instanţă, a obţinut în cele din urmă soluţia că fapta nu există şi a prezentat presei cele 13 volume care au constituit dosarul.
„În perioada 2013-2015, mi-au fost deschise patru dosare penale, cu infracţiunile de trafic de influenţă, complicitate la abuz în serviciu, folosirea influenţei sau a autorităţii mele în vederea obţinerii de foloase pentru mine sau pentru alţii şi favorizarea infractorului. (…) Din cele patru infracţiuni, una a ajuns în instanţă, pentru una singură Direcţia Naţională Anticorupţie a întocmit rechizitoriu şi l-a trimis în instanţă, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie: dosarul referitor la săvârşirea infracţiunii de complicitate la abuz în serviciu. Aveţi aici, în faţă, acest dosar: 13 volume, 3.367 de pagini, cinci ani, iar rezultatul – ordonanţă de clasare dată de către DNA, după ce dosarul a fost retrimis de două ori de către ÎCCJ, în final l-au clasat cu motivaţia că fapta nu este prevăzută în Codul Penal. (…) Nu am fost de acord cu această soluţie, am făcut plângere la Tribunalul Bucureşti. Acesta a admis plângerea formulată de către mine, iar miercuri a schimbat soluţia şi motivul clasării în acela că fapta nu există”, a declarat Oltean.
Ioan Oltean a precizat că a obţinut aceeaşi soluţie din partea Tribunalului Bucureşti şi în dosarul în care fusese acuzat de trafic de influenţă, în care s-a făcut vorbire despre un sac cu 600.000 de euro primit în curtea bisericii din Chitila, menţionând în acelaşi timp că DNA a clasat cauza fără să îl cheme la audieri.
Fostul deputat afirmă că „s-a dorit scoaterea sa din viaţa politică”, dar că acum se consideră „uşurat” şi eliberat de termenul de „penal” care îi fusese atribuit.
„Despre umilinţa suferită în această perioadă, despre distrugerea carierei mele, despre multe alte lucruri e tardiv să mai discut, ele s-au întâmplat şi au lăsat urme adânci în viaţa mea. (…) În sfârşit, acel termen de ‘penal’ pot să spun că l-am înlăturat, l-am purtat în spate atâta amar de vreme şi nu a fost deloc uşor, dar în momentul acesta mă simt uşurat şi mă simt liber. (…) S-a dorit scoaterea mea din viaţa politică şi nu aveau altă modalitate. Aveam rezultate foarte bune, am condus 25 de ani organizaţia din Bistriţa”, a spus Oltean.
El a fost întrebat de jurnalişti cine a dorit scoaterea sa de pe scena politică. „Cei care credeau, probabil, că spun prea multe sau am o personalitate prea puternică sau cei care au vrut ca noua clasă politică să fie de genul celei care este astăzi”, a mai răspuns Ioan Oltean.