Interviu rar cu Serghei Lavrov: „Noi nu am invadat Ucraina. Rusia nu este curată ca lacrima și nu ne este rușine să arătăm cine suntem”

„Rusia nu este curată ca lacrima și nu îi este rușine. Nu am invadat Ucraina”, susține ministrul rus de externe Serghei Lavrov. Declarațiile au fost făcute pentru BBC, într-unul din rarele interviuri acordate presei occidentale.

La aproape 4 luni de când armata rusă a atacat Ucraina, mii de civili au fost uciși și orașe întregi au fost transformate în ruine, iar milioane de ucraineni și-au părăsit casele.

„Ministrul rus de externe Serghei Lavrov m-a privit în ochi și mi-a spus că lucrurile nu sunt așa cum par”, scrie jurnalistul BBC Steve Rosenberg.

„Noi nu am invadat Ucraina”, a susținut Lavrov. „Am declarat o operațiune militară specială pentru că nu aveam absolut nicio altă modalitate de a explica Occidentului că târârea Ucrainei în NATO a fost un act criminal”.

În interviul de la BBC ministrul rus de externe a reluat teza Kremlinului potrivit căreia armata rusă de-nazifică Ucraina.

Jurnalistul Steve Rosenberg l-a întrebat ce înseamnă lupta împotriva naziștilor și a citat un raport oficial al Națiunilor Unite despre satul Yahidne din regiune Cernihiv, raport potrivit căruia sute de locuitori, printre care zeci de copii, au fost obligați de soldații ruși să stea aproape o lună de zile în subsolul unei școli fără toalete, fără apă. 10 persoane în vârstă au murit.

„Este mare păcat”, a spus Lavrov, „dar diplomații internaționali, inclusiv cei ai ONU, sunt supuși la presiuni din partea Occidentului. Și foarte des sunt folosiți pentru a amplifica știrile false răspândite de Occident. Rusia nu este curată ca lacrima. Rusia este ceea ce este. Și nu ne este rușine să arătăm cine suntem” a mai adăugat ministrul rus de externe Serghei Lavrov.