ROPRES

Întâlnire de gradul trei cu Biden? Vladimir Putin i-a spus unui președinte de țară că vrea să participe la summitul G20, în noiembrie

Distribuiți acest articol!

Ar fi pentru șeful Federației Ruse prima ieșire internațională dincolo de granițele aliaților săi și prima întâlnire cu liderii Vestului.

„Xi Jinping va veni. Președintele Putin mi-a spus, de asemenea, că va veni”, a declarat președintele indonezian, care va fi gazda reuniunii G20, grup ce reunește cele mai puternice economii ale lumii, într-un interviu pentru Bloomberg. Un purtător de cuvânt al Kremlinului a refuzat să comenteze informaţia legată de participarea liderului rus, dar chiar Vladimir Putin şi-a anunţat intenţia de participare încă de la sfârşitul lunii iunie. La același summit, organizat pe insula Bali, este așteptat să participe și președintele SUA, agenda lui oficială nefiind anunțată în acest moment. Astfel, în cadrul summitului, cel puțin teoretic, este posibilă o întâlnire între Joe Biden și Vladimir Putin, deși, după cum notează și BBC, nu este clar dacă aceasta va avea loc.

Președintele american ceruse ca Rusia să fie eliminată din G20, în urma invadării Ucrainei, iar oficialii americani au făcut presiuni asupra Indoneziei pentru a-l exclude pe Putin de la summitul din Bali, la care a fost invitat și Volodimir Zelenski. Totodată, mai multe țări au dat de înțeles că există posibilitatea să nu participe, dacă Putin ar lua parte personal. „Rivalitatea marilor țări este într-adevăr îngrijorătoare”, a declarat președintele indonezian, pentru Bloomberg, făcând referire nu doar la prezența lui Vladimir Putin, ci și la cea a lui Xi Jinping.

Tensiunile sunt în creștere și între SUA și China, în urma vizitei efectuate de președinta Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi, în Taiwan. De altfel, au apărut informații conform cărora Joe Biden ar putea să se întâlnească cu Xi Jinping în marja acestui summit.
Citeşte întreaga ştire: Întâlnire de gradul trei cu Biden? Vladimir Putin i-a spus unui președinte de țară că vrea să participe la summitul G20, în noiembrie


Distribuiți acest articol!

S-ar putea să-ți placă și...