Instagram, acuzat că provoacă tulburări de alimentaţie şi probleme de sănătate mintală în rândul minorilor

Meta, proprietarul Facebook, a fost lovit luni de două noi procese în care este acuzat că amplifică tulburările de alimentaţie şi alte probleme de sănătate mintală în rândul adolescenţilor utilizatori ai serviciului Instagram, scrie mediafax.ro.

Două familii, ambele reprezentate de Laura Marquez-Garrett de la Social Media Victims Law Center, au depus plângerile la tribunalul federal din San Francisco. Acţiunile susţin că Instagram le-a făcut pe fete să devină dependente de acest serviciu şi să dezvolte depresie, anxietate şi anorexie, relatează Reuters.

Instagram permite utilizatorilor să posteze fotografii şi foloseşte un algoritm automat pentru a le arăta fotografiile altor utilizatori. Ambele procese de luni au declarat că algoritmul a încurajat tulburările de alimentaţie, arătându-le adolescenţilor poze cu modele foarte slabe şi conţinut legat de exerciţii fizice extreme.

Ambele fete au încercat să se sinucidă şi au fost spitalizate de mai multe ori, potrivit informaţiilor din procese. Una dintre ele a fost nevoită uneori să aibă un tub de hrănire pentru că nu voia să mănânce. Ei au spus că Meta ştia că unele persoane au devenit dependente de acest serviciu şi că adolescenţii sunt deosebit de vulnerabili.

De asemenea, compania lui Mark Zuckerberg nu ar fi verificat vârsta utilizatorilor, permiţându-le ambelor fete să se înscrie când aveau doar 12 ani, în ciuda unei vârste minime nominale de 13 ani, şi nu a reuşit să protejeze minorii de mesajele cu caracter sexual.

Ambele procese au mai susţinut că algoritmul a recomandat „prieteni care erau, de fapt, utilizatori adulţi ai Instagram, fie că sufereau ei înşişi de aceste probleme de sănătate mintală, fie că foloseau produsul Instagram pentru a găsi şi exploata fete tinere”.

Cel puţin alte nouă procese au fost intentate împotriva Meta, în care se invocă prejudicii aduse sănătăţii mintale a minorilor, inclusiv unul care acuză compania că a contribuit la sinuciderea unei fete de 11 ani. Până în prezent, toate se află în stadii incipiente.