Inspectoare școlară dată afară pentru că a făcut muncă suplimentară
Scandalul ocupării funcțiilor de către inspectorii școlari a-nceput de când s-a preferat numirea lor pe funcții, pe criterii politice, în locul ocupării prin concurs a acestor posturi de conducere. Este mult mai convenabil pentru partidele politice să-și numească oamenii în aceste funcții de conducere, la nivel de județe, decât să aibă inspectori care nu răspund la comenzi, în caz de nevoie.
Cum anul viitor vor fi patru rânduri de alegeri, cine conduce inspectoratele școlare are putere suficient de mare pentru a influența voturile, la nevoie. Se vede că au început pregătirile pentru 2024, prin modul brutal în care sunt înlăturați oamenii indezirabili din funcții. În județul Dâmbovița, șefa Inspectoratului Școlar a fost demisă, în urma unor acuzații fără temei, iar conducerea ar putea fi preluată de actuala consilieră a secretarului de stat din PNL.
În județul Dâmbovița este un caz special, pentru că de acolo a plecat actualul secretar de stat PNL din Ministerul Educației, Sorin Ion, după ce a candidat la funcția de președinte al Consiliului Județean și a pierdut alegerile. Sorin Ion a fost mult timp șeful Inspectoratului Școlar din acest județ. În locul lui a fost numită o colegă de partid a acestuia, Aurora Homeghiu, însă la scurt timp, aceasta l-a urmat pe fostul inspector șef la Ministerul Educației, ocupând un post de consilier al acestuia.
Locul rămas vacant a fost ocupat, tot prin numire, de Ileana Nicolaescu, de la PSD, părând că cele două partide aflate împreună la guvernare au ajuns la o înțelegere.
Totul a decurs normal până pe 9 august, când șefa Inspectoratului Școlar Dâmbovița a fost demisă pe motiv că ar fi predat și ar fi corectat lucrări la examene pentru o disciplină pentru care nu este calificată. Povestea acestei presupuse lipse a calificării este hilară, pentru cineva care a predat materia respectivă timp de 30 de ani.
Linșaj mediatic, fără drept la apărare
Dar acuzatei nici măcar nu i s-a dat voie să se apere, fiind linșată mediatic, deși este absolventă a unei facultăți cu dublă specializare, din cadrul Universității din București, deci a avut mereu dreptul să predea materiile pe care le are în foaia matricolă, inclusiv Logica, pentru care a fost acuzată că ar fi corectat lucrări fără să aibă acest drept.
Ca profesoară, Ileana Nicolaescu a predat, în ultimii 30 de ani, Istorie, Filosofie și Logică (și altele), fiind absolventă a Facultății de Istorie și Filosofie, pe care a-nceput-o în anul 1988, înainte de schimbarea de regim din decembrie 1989, când structura curriculei universitare era totalmente diferită de cea actuală.
Din 1993, când a absolvit facultatea, conform diplomei obținute și a foii matricole cu materiile studiate, la care a dat examene, ea a avut dreptul, la fel ca toți ceilalți colegi ai ei, să predea atât Istorie, cât și Filosofie și Logică. La fel a avut și dreptul să corecteze lucrări la materiile pe care le predă de 30 de ani.
I s-a solicitat ajutorul pentru evaluare
Din funcția de inspector șef Ileana Nicolaescu a fost solicitată de o colegă să preia o parte din lucrările de examen la disciplina Logică, de la Bacalaureat, pentru a le corecta, în condițiile în care sunt probleme cu deficitul de profesori care fac parte din comisiile de examinare. Metodologia prevede ca în cazul în care nu se găsesc suficienți profesori pentru a corecta lucrările, să se apeleze la cei din școlile gimnaziale, însă Logica nu se predă la gimnaziu, ci doar la liceu. Se mai poate apela la profesorii din județele învecinate, dar pentru că i s-a solicitat să preia o parte din munca de evaluare, inspectoarea a acceptat, fără a-și pune problema încălcării vreunei legi sau a metodologiei. Practic, a acceptat să muncească în plus, pentru că era nevoie de profesor evaluator la Logică.
În mass-media au apărut știri false despre lipsa calificării profesoarei, aceasta predând și disciplina Logică, de-a lungul carierei didactice. Mai mult, ca fost inspector șef la Dâmbovița, chiar actualul secretar de stat, Sorin Ion, i-a solicitat colaborarea, în 2018, pentru a corecta lucrările de examen de Bacalaureat la Filosofie, având acest drept.
La fel cum a avut dreptul să corecteze la Filosofie, avea dreptul să facă același lucru și la Logică, fiind absolventa unei facultăți în urma căreia a obținut multiple specializări, așa cum era înainte de reforma universitară produsă prin introducerea sistemului Bologna.
Îndeplinea condițiile din metodologie
Calificările deja obținute nu pot fi anulate, iar profesorii care au predat mai multe materii, conform studiilor și specializărilor pe care le au, nu pot fi acuzați de impostură, atunci când fac parte din echipele de evaluare de la examenele naționale. Conform metodologiei, profesorul evaluator trebuie să fie cadru didactic de specialitate, cu atribuții în examinarea și evaluarea lucrărilor scrise, în baza unor bareme de evaluare și notare. Toate condițiile din metodologie par a fi fost îndeplinite de inspectorul șef de la Dâmbovița. Cu toate acestea, demiterea a venit prin Ordin de Ministru, înainte de a se putea apăra în vreun fel inspectorul șef.
Surse din cadrul Inspectoratului Școlar Dâmbovița spun că fosta inspectoare Aurora Homeghiu (PNL) este cea care i-a făcut plângere celei demise (PSD), chiar ea fiind cea care ar urma să fie numită pe această funcție, după perioada interimatului preluat deocamdată de fostul inspector șef adjunct. În acest fel, omul secretarului de stat din PNL se va întoarce la șefia pe județ, chiar înainte de alegerile din 2024.
Școala este al doilea mare angajator, după Primărie, în mediul rural și urbanul mic, adică 90% din suprafața totală a României. Alegerile locale, parlamentare, prezidențiale și europarlamentare depind, în mare măsură, de cei care conduc Primăria și Școala. Astfel s-ar explica de ce e nevoie de inspectori școlari supuși partidelor politice.