INSP: în ce condiții asimptomaticii pot transmite SARS-CoV-2, chiar dacă poartă mască?

Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) a realizat mai multe grafice care ilustrează riscul transmiterii SARS-CoV-2 de la persoane testate pozitiv, dar asimptomatice, în funcție de locul în care se află, de acțiunile efectuate și de durata contactului cu alte persoane.

Nu doar persoanele infectate care nu poartă mască pot transmite noul coronavirus celor din jur, ci și cele care poartă mască, în anumite situații. Conform INSP, riscul transmiterii SARS-CoV-2 de la pozitivii asimptomatici (persoane infectate, dar care nu prezintă simptome) care poartă mască spre cei din jur depinde de mai mulți factori, cum ar fi durata contactului, aglomerația și aerisirea neadecvată, scrie doc.ro.

Contact de scurtă durată cu o persoană infectată, care poartă mască

Dacă persoana infectată cu noul coronavirus, asimptomatică, poartă mască și stă în liniște într-un contact de scurtă durată într-un spațiu în aer liber, neaglomerat sau aglomerat, în interior neaglomerat sau aglomerat, dar bine aerisit, riscul de a transmite virusul este scăzut; într-un spațiu interior aglomerat, cu aerisire inadecvată, riscul este mediu.

Dacă persoana infectată cu noul coronavirus, asimptomatică, poartă mască și vorbește într-un contact de scurtă durată în aer liber sau interior, în spațiu neaglomerat sau aglomerat, dar bine aerisit, riscul este scăzut; într-un interior aglomerat, cu aerisire inadecvată, riscul este mediu.

Dacă persoana infectată cu noul coronavirus, asimptomatică, poartă mască și strigă sau cântă într-un contact de scurtă durată în aer liber într-un spațiu neaglomerat, riscul este scăzut; în aer liber într-un spațiu aglomerat, riscul este mediu, la fel și în interior dacă e aglomerat, dar cu aerisire adecvată; într-un interior aglomerat cu aerisire inadecvată, riscul este ridicat.

Contact de lungă durată cu o persoană infectată, care poartă mască

Dacă persoana infectată cu noul coronavirus, asimptomatică, poartă mască și stă în liniște într-un contact de lungă durată într-un spațiu în aer liber,

 » sursa: www.replicaonline.ro