Inițiativa lui Nicu Ștefănuță de a sesiza Comisia Europeană in cazul Ursului Arthur

Europarlamentarul Nicu Ştefănuţă (USR PLUS) a sesizat Comisia Europeană în legătură cu ursul împuşcat de prinţul de Liechtenstein, „prin derogare de la legile naţionale şi europene”, potrivit unei postări pe pagina personală de Facebook a politicianului.

„Prinţul Arthur de România. Am sesizat Comisia Europeană! Am primit ştirea împuşcării ursului trofeu prin derogare de la legile naţionale şi europene de către prinţul de Liechtenstein. Este un nou exemplu că, pentru bani, în România se închid ochii la reguli. Eu nu vreau însă ca ţara să fie destinaţie de safari pentru niciun prinţ al lumii”. a scris Nicu Ştefănuţă pe Facebook.

Ştefănuţă i-a adresat o interpelare comisarului european Virginijus Sinkevicius, în care scrie că „prin Directiva habitatului şi legislaţia existent în România, vânătoarea de urşi este interzisă. Ministerul Mediului aprobă însă cote de vânătoare cu scopul de a reduce efectivele considerate prea numeroase şi dăunătoare populaţiei. Aceste derogări de la legislaţia română şi europeană permit însă împuşcarea în scopuri recreative prin partide de vânătoare şi vânători de trofee care costă între 5.000 şi 20.000 de euro”.

Europarlamentarul român întreabă Comisia Europeană dacă are un „recensământ detaliat al urşilor în Europa sau intenţionează să aibă un program care să sprijine statele membre în demararea unui astfel de recensământ? Pot statele membre să ofere derogări fără a avea un astfel de recensământ şi fără a avea cunoaşterea exactă a efectivelor? Poate un stat membru să dea o derogare pentru uciderea unui animal fără a implementa măsuri de prevenţie pentru specia respectivă? Poate un stat membru să ofere derogări într-un sit Natura 2000 dacă animalele nu prezintă niciun pericol şi vânarea nu respectă criteriile stipulate în Directivă? Aţi primit din partea statului român un raport detaliat privind derogările de la Directiva habitat pentru 2019-2020?