Inițiativa deputatului AUR Dorel-Gheorghe Acatrinei, privind anularea permisului auto direct de polițist, respinsă de Comisia Juridică

Comisia Juridică a Parlamentului României a respins inițiativa deputatului AUR Dorel-Gheorghe Acatrinei, privind prevederea drept caz de anulare a permisului auto în situaţia în care titularul permisului de conducere este depistat în trafic, cu mijloace tehnice omologate, conducând sub influenţa drogurilor sau altor substanţe psihoactive. Acatrinei, prin inițiativa propusă, urmărea ca poliția rutieră să poată anula direct permisul auto, fără o decizie judecătorească, în cazul celor sunt surprinși la volan după ce au consumat droguri. Mai mult, deputatul AUR susține că deciziile instanțelor ar trebui să fie doar pedepse complementare care trebuie aplicate după anularea permisului și nu invers.

Dacă proiectul de lege propus de Acatrinei ar fi fost adoptat, ar fi pentru prima dată când este legiferată posibilitatea anulării permisului de conducere auto, fără să existe o decizie judecătorească în acest sens.

Fenomenul conducerii sub influența drogurilor a luat o amploare deosebită, situație față de care se impun măsuri deosebite constând în anularea permisului de conducere în momentul depistării unor astfel de cazuri în trafic. În materie contravențională, legiuitorul trebuie să creeze pârghiile necesare pentru ca astfel de conducători auto să nu mai aibă posibilitatea să fie prezenți în trafic, prin anularea permisului auto la momentul depistării cu mijloace și aparate omologate care indică consumul de droguri sau alte substanțe psihoactive. Astfel, copii noștri ar fi mai în siguranță și vor fi ocrotite valori sociale importante, precum dreptul la viață și dreptul la proprietate”, susține Dorel-Gheorghe Acatrinei, în expunerea de motive a proiectului.

Deputatul AUR argumentează că legarea sancțiunii anulării permisului auto de o hotărâre judecătorească definitivă are relevanță pentru stabilirea pedepsei complementare stabilite de Codul Penal. În schimb, anularea permisului în prealabil în cazul șoferilor drogați la volan ar intra în regimul contravențiilor.

Acatrinei a propus modificarea și completarea art. 114 din Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice în sensul introducerii posibilității anulării permisului de conducere la momentul depistării cu mijloace și aparate omologate care indică consumul de droguri sau alte substanțe psihoactive.

Sondajele arătă că în anul 2018, 12,6 milioane au condus sub influența drogurilor ilicite. Estimările arată că aproape 44% dintre șoferii care au suferit accidente mortale au fost sub influența a cel puțin unui drog în momentul producerii accidentului respectiv.