Inițiativa AUR privind simplificarea votului în străinătate, aviz favorabil de la Comisia pentru drepturile omului

Alianța pentru Unirea Românilor a depus un proiect de lege care le-ar permite românilor din diaspora să voteze în baza oricărui act de identitate, fără să mai prezinte documentul ce atestă reşedinţa în străinătate și fără să stea la cozi interminabile. Inițiativa, care urmărește simplificarea și eficientizarea procesului de votare, a primit aviz favorabil din partea Comisia pentru drepturile omului, culte şi problemele minorităţilor naţionale – Camera Deputaților.

Prin propunere AUR se urmărește suplimentarea numărului de secții deschise peste hotare și simplificarea votului în străinătate. În acest sens, inițiatorii cer transparentizarea procedurii desfășurate de către Autoritatea Electorală Permanentă (AEP), care se finalizează prin aprobarea numărului secțiilor de votare în străinătate . Astfel, AEP are obligația de a publica pe site-ul instituției documentele pe baza cărora se stabilesc numărul de secții de votare din străinătate:

Deoarece numărul propus de secții de votare în străinătate este stabilit în baza unor documente care nu sunt aduse la cunoștința publicului, chiar dacă acestea nu conțin informații clasificate, este necesar ca pentru transparentizarea activității Autorității Electorale Permanente să fie instituită obligația acesteia de a publica documentele care stau la baza numărului propus de secții de votare care urmează a fi organizate în străinătate, pentru ca toți cetățenii României să poată observa dacă numărul de secții de votare este justificat, care reflectă nevoile persoanelor cu drept de vot, ori dacă este unul stabilit aleatoriu, cu ignorarea nevoilor reale ale cetățenilor români care au reședința în străinătate”, se arată în expunerea de motive.

O altă prevedere se referă la faptul că toți cetățenii români care au reședința în străinătate își pot exercita dreptul la vot la secțiile de votare din diaspora în baza oricărui act de identitate. Modificările propuse ar fi eficientizat întregul proces și ar fi pus capăt batjocurii la care sunt supuși românii de peste hotare, care așteaptă ore întregi să voteze și se lovesc de un hățiș birocratic.