Inițiativă AUR: Testamentul lui Avram Iancu ar putea deveni parte din jurământul de credință al parlamentarilor

O frază din testamentul lui Avram Iancu ar putea deveni parte din jurământul de credință al parlamentarilor, la inițiativa Alianței pentru Unirea Românilor. Partidul AUR intenționează să-și arate astfel prețuirea față de Avram Iancu, considerat cel mai mare erou național al românilor din Transilvania, cu merite excepţionale în afirmarea identităţii şi a drepturilor naţionale pe teritoriul strămoşesc.

Avram Iancu ne-a lăsat moştenire cel mai frumos testament: „Unicul dor al vieţii mele este să-mi văd naţiunea mea fericită, pentru care după puteri am şi lucrat până acum, durere, fără mult succes, dar tocma acum cu întristare văd că speranţele mele şi jertfa adusă se prefac în nimica. Nu ştiu câte zile mai pot avea. Un fel de presimţire îmi pare că mi-ar spune că viitorul este nesigur. Voiesc dară şi hotărât să dispun ca după moartea mea toată averea mea mişcătoare şi nemişcătoare să treacă în folosul naţiunii şi întru ajutorul înfiinţării unei academii de Drepturi, tare crezând că luptătorii cu arma legii vor putea scoate drepturile naţiunii noi. Câmpeni, 20 decembrie, Avram Iancu, avocat„.

Propunerea legislativă AUR a fost depusă vineri, 26 noiembrie, și prevede completarea art.3 al Legii nr. 96/2006 privind Statutul deputaților și al senatorilor cu o frază din testamentul prezentat mai sus. Este vorba despre introducerea unui alineat, alin. (21), care va avea următorul conținut:

„(21)Jurământul de credință față de țară și popor se poate completa în încheiere, funcție de convingerile individuale ale fiecărui deputat și senator, cu formula: Unicul dor al vieții mele e să-mi văd națiunea mea fericită!

„La inițiativa marelui patriot Laurian Stănchescu, a mea și a câtorva colegi de la AUR, testamentul lui Avram Iancu ar putea deveni parte din jurământul de credință al parlamentarilor. Eroul moților, luptător neobosit pentru drepturile românilor din Transilvania, ne-a sanctificat menirea istorică și ne-a înfrățit cu veșnicia vremurilor! Noi i-am dus memoria postumă în Parlamentul României, oficializând o frază a testamentului său, jurământ complementar pentru parlamentari! Cine nu-și iubește neamul cu înțelepciune și spirit pacifist, este aruncat de hazardul istoriei în afara sa!”, a declarat deputatul AUR Daniel-Gheorghe Rusu, inițiator al acestei modificări legislative.