Îngrijirile paliative aduc calitate vieţii pacienţilor cu cancer pulmonar. Sfaturile medicului Mihaela Ivan

Felicia Mărcuş, 38 ani, Iaşi: ” De câţiva ani am grijă de un unchi în vârstă de 69 ani care, în urmă cu câteva luni a fost diagnosticat cu cancer pulmonar. I s-a recomandat să facă chimioterapie, dar cu greu face faţă efectelor adverse. Simptomele pe care le acuză sunt foarte greu de gestionat: greaţă, vărsături, dureri, oboseală, uneori constipaţie, alteori diaree, insomnii şi depresie. Se învinovăţeşte foarte mult pentru faptul că a fumat zeci de ani, cel puţin un pachet cu ţigări, zilnic. El nu are copii şi soţia lui s-a pierdut în urmă cu mai mulţi ani. Eu vreau să îl ajut dar, sincer, de multe ori, în faţa simptomelor bolii lui, mă simt neputincioasă. Înţeleg că suferinţa lui nu poate fi vindecată, dar mi-aş dori să sufere mai puţin. Medicul său oncolog mi-a spus de îngrijiri paliative şi aş vrea să ştiu ce pot să fac să beneficieze de această îngrijire şi cum ar schimba această terapie starea sa”

Dr. Mihaela Ivan, medic specialist pneumolog atestat în îngrijiri paliative, Şef de secţie Spitalul „Sf. Sava” Iaşi: ”Cancerul bronhopulmonar a fost şi rămâne o cauză majoră de mortalitate la nivel mondial. Managementul cancerului bronhopulmonar presupune conlucrarea mai multor specialităţi – un rol foarte important având şi îngrijirea paliativă, atât în evoluţia bolii cât şi în stadiul final. Îngrijirea paliativă este abordarea care permite îmbunătăţirea calităţii vieţii pacienţilor şi a familiilor acestora.

Tratamentul paliativ semnifică îngrijirea activă a pacienţilor cu o boală ce avansează încontinuu şi nu mai răspunde la tratamentul curativ, fiind vizate durerea şi alte simptome, precum şi asigurarea susţinerii psihologice, sociale şi spirituale. Îngrijirea paliativă este confundată de cele mai multe ori cu îngrijirea în stadiul terminal, ceea ce este greşit pentru că îngrijirea paliativă nu este sinonimă cu îngrijirea terminală. Multă lume aude de acest termen şi se gândeşte automat la „sfârşitul vieţii”,

 » Aflați mai multe informații aici.