ROPRES

Inflatia rusa a ajuns la 60%, nu la 3,6%, cum spun oficialii, datorita „caderii libere” a rublei, spune economistul de top Steve Hanke

Distribuiți acest articol!

Rusia se confrunta cu o criza inflationista neraportata, daca estimarile economistului de top Steve Hanke sunt corecte, scrie Business Insider.

Pe baza propriilor sale calcule, Hanke a evaluat rata anuala de crestere a preturilor de consum in Rusia la un nivel ametitor de 60%, cu mult peste nivelul de 3,6% anuntat de Banca Rusiei.

„Caderea libera a rublei alimenteaza o inflatie furibunda in Rusia”, a declarat profesorul de economie aplicata de la Universitatea Johns Hopkins intr-un tweet.

O moneda slabita tinde sa alimenteze presiunile inflationiste, deoarece creste costurile bunurilor importate.

Chiar saptamana trecuta, banca centrala a Rusiei a majorat ratele dobanzilor de referinta cu un procent urias de 100 de puncte de baza, pana la 8,5%, in incercarea de a tine in frau presiunile asupra preturilor de consum.

„Asteptarile privind inflatia au crescut. Tendintele cererii interne si deprecierea rublei de la inceputul anului 2023 amplifica semnificativ riscurile proinflationiste”, potrivit unui comunicat al Bancii Rusiei.

Inflatia in crestere este doar una dintre multele probleme care afecteaza economia Rusiei. De la o prabusire dramatica a excedentului de cont curent, la o rubla ruseasca in scadere si la scaderea vanzarilor de automobile, problemele tarii sunt numeroase.

Provocarile economice ale Moscovei s-au accentuat de la inceputul razboiului cu Ucraina, pe fondul unui val de sanctiuni occidentale impuse tarii ca represalii pentru invazia acesteia.

Distribuiți acest articol!

S-ar putea să-ți placă și...