Incriminarea arderilor ilegale de deșeuri- Octavian Berceanu îl acuză pe ministrul Mediului că tergiversează procesul legislativ. Tánczos Barna: Dezinformare patentată DOCUMENTE

Incriminarea arderilor ilegale de deşeuri, care produc poluare în mai toate zonele ţării, dar şi în jurul Capitalei, a generat un schimb de replici şi acuzaţii între fostul comisar general al Gărzii de Mediu Octavian Berceanu şi ministrul Mediului, Tánczos Barna.

Berceanu îl acuză pe ministru că tergiversează procesul legislativ, pe motiv că nu înţelege ce înseamnă incendierea deşeurilor. ”Ministerul Mediului ţine uşa larg deschisă pentru cei care fac afaceri cu deşeuri în mod ilegal, le îngroapă sau le incinerează”, acuză Berceanu. În replică, Tánczos Barna reclamă o dezinformare şi afirmă că susţine incriminarea arderilor ilegale de deşeuri, doar că proiectul legislativ are lacune majore şi legea nu ar putea fi aplicată. Ambii postează pe Facebook documente care le susţin punctul de vedere.

”Tánczos Barna nu înţelege termenul de ”incendiere” a deşeurilor! E imaginea clară a vorbei româneşti ”Peştele de la cap se împute””, respectiv chiar ministrul tegiversează procesul de incriminare a infracţiunilor grave de mediu. Oare de ce? Acesta e răspunsul oficial al Ministerului Mediului (263852/06.01.2022 la adresa prin care Parlamentul cere un punct de vedere privind propunerea modificării OUG 195/2005 – protecţia mediului) privind transformarea din contravenţie a faptei de incendiere/ardere ilegală a deşeurilor”, a scris, miercuri, Octavian Berceanu pe Facebook, alături de o fotografie cu documentul invocat.

Fostul comisar general al Gărzii de Mediu afirmă că, în timp ce numărul deceselor având cauză poluarea aerului este extrem de mare, între 24.000-29.000 de oameni decedaţi anual în Romania, mai mult decât a ucis pandemia, ”Ministerul Mediului ţine uşa larg deschisă pentru cei care fac afaceri cu deşeuri în mod ilegal, le îngroapă sau le incinerează”.

”Pâcla care pluteşte de 20 de ore peste Bucureşti a apărut aseară în urma arderii ilegale de deşeuri si alte componente cu grad mare de toxicitate, precum resturile interioare ale autoturismelor dezmembrate în marginea Bucureştiului. Un singur kg de plastic ABS de interior auto este la fel de toxic ca arderea unei sobe cu lemne pe întreaga iarna. Zilnic în jurul Bucurestiului sunt arse tone de plasitc extrem de toxic. Murim pe capete crezând prosteşte că Guvernul are cea mai mică intenţie să ne ajute. Pentru ei important este ca Pharma să-si facă cifra de afaceri, recordul absolut din ultimii 100 de ani, pe sănătatea noastră”, a mai scris Berceanu.

Replica ministrului acuzat a venit tot pe Facebook, deşi Tánczos Barna susţine că l-a sunat pe Berceanu, însă acesta nu a răspuns.

”Încă un caz de dezinformare patentată care poate fi combătut uşor prin dovezi clare. Contrar cu ceea ce afirmă domnul Octavian Berceanu pe Facebook, susţin iniţiativa legislativă prin care arderile ilegale de deşeuri devin infracţiuni şi cred cu tărie că şi prin aceasta facem încă un pas înainte în stoparea fenomenului. Acest lucru se vede foarte clar, chiar din primul paragraf al adresei semnate de mine, pe care o ataşez mai jos”, a scris ministrul, publicând şi el documentul care-i susţine punctul de vedere.

Ministrul susţine, însă că proiectul legislativ are lacune.

”Colegii mei din minister – pe care îi cunoaşteţi, v-au fost colegi şi dumneavoastră şi v-au susţinut activitatea – au descoperit că propunerea legislativă are lacune majore de tehnică legislativă, ceea ce o poate face neaplicabilă. Este simplu, arderile de deşeuri sunt încadrate la contravenţii într-un alt act normativ. Dacă le încadrăm la infracţiuni în legea despre care discutăm, asta se numeşte dublă reglementare şi face prevederea inaplicabilă. Este ultimul lucru pe care ni-l dorim, tocmai de aceea am propus o serie de modificări”, a mai scris ministrul Mediului.

Acesta apreciază că Octavian Berceanu nu este familiarizat cu tehica legislativă, dar ar putea fi lămurit de colegii de partid.

”Întrebarea este: de ce aţi ales să vă minţiţi spunând că eu aş tergiversa procesul de aprobare al acestei legi? Cu ce vă ajută o asemenea minciună? Domnule Berceanu, v-am apreciat activitatea de comisar general, am spus-o şi public. Însă cea de activist civic nu cred că ar trebui să devină una jalnică şi toxică. Nu ar trebui să transformaţi orice problemă de mediu într-o acţiune de imagine personală, nu ar trebui să îndepărtaţi atenţia publicului şi a autorităţilor de la problemele sistemice de poluare ale Bucureştiului şi nici să încercaţi să induceţi ideea că doar arderile ilegale sunt cauza creşterilor pe care le înregistrăm”, a mai scris Tanczos Barna.

”Îmi menţin şi îmi afirm încă o dată punctul de vedere: arderile ilegale de deşeuri trebuie să devină infracţiuni! Provocare: aveţi curajul să citiţi cu voce tare, live pe Facebook, primul şi ultimul paragraf din punctul de vedere al MMAP?”, a mai adăugat ministrul Mediului.