Închisoarea Doftana se transformă în complex hotelier pentru 25 de milioane de euro. Sorin Lavric (AUR) sesizează Ministerul Culturii

Închisoarea Doftana și terenurile aferente acesteia au fost concesionate pe o perioadă de 49 de ani. Anunțul a fost făcut de către senatorul AUR Sorin Lavric, care susține că penitenciarul în care au fost închiși, printre alte personalități din istoria românilor, Corneliu Zelea Codreanu, Horia Sima, Nicolae Ceaușescu și Gheorghe Gheorghiu-Dej a fost preluat de un ,,privat” cu 25 de milioane de euro, în vederea construirii unui hotel de lux. Având în vedere că informațiile din presă sunt lacunare, iar caietul de sarcini nu este public, Lavric solicită Ministerului Culturii informații despre licitație, precum și date privind valoarea subvențiilor anuale obținute de beneficiar.

,,Care sunt suprafețele și tipurile de teren concesionate odată cu clădirea Închisorii Doftana și care este valoarea subvențiilor anuale pe care le va obține beneficiarul de pe terenurile concesionate? Considerați de bun-augur transformarea acestui memorial al durerii într-un complex hotelier? Cine stabilește proiectul după care urmează să fie reabilitată clădirea închisorii? Are Ministerul Culturii un proiect deja pregătit? Obiectivul despre care vorbim este într-o stare avansată de degradare, din 2011 accesul publicului fiind interzis. Care au fost lucrările întreprinse pentru păstrarea obiectivului și cine este răspunzător de starea degradabilă în care a ajuns acest monument istoric de clasă A?”, a întrebat senatorul AUR Sorin Lavric.

Mai exact, fostul penitenciar Doftana, situat la intrarea comunei prahovene Telega, renumită pentru băile sărate, a fost concesionat de omul de afaceri Mohammad Murad, cel care deține în România lanțul de hoteluri Phoenicia. Afacerea a fost parafată în urma unei licitații publice organizată de proprietarul penitenciarului, primăria Comunei Telega, în data de 30 mai 2022. Potrivit contractului, câștigătorul va prelua imobilele și terenul aferent pentru o perioadă de 49 de ani.

Chiar și așa în ruină, clădirea penitenciarului a fost o atracție pentru oamenii de afaceri interesați să preia clădirea și terenul pentru o clinică medicală, centru de recuperare și chiar complex sportiv. Zeci de ani de zile intențiile oamenilor de afaceri nu s-au concretizat, întrucât imobilul central al penitenciarului este monument istoric din clasa A (valoare națională și internațională), iar preluarea în concesiune nu permite dărâmarea ruinelor, ci conservarea lor.

Mohammad Murad este obligat să păstreze, să consolideze, să conserve și să restaureze clădirea penitenciarului, transformând o parte din ea în muzeu dedicat comunismului. Pentru acest capitol din contractul de concesionare, muzeul Doftana, omul de afaceri va cheltui 10 milioane de euro.

Alte 15 milioane de euro vor fi cheltuite pentru amenajarea unui complex turistic, cu precizarea că viitorul hotel trebuie să respecte elementele de arhitectură originale, nefiind permisă nici măcar demontarea ,,elementelor de finisaj care amintesc de programul de arhitectură de penitenciar” sau a elementelor din metal, conform caietului de sarcini.

Pe lângă cele 25 de milioane de euro care vor fi investite la penitenciarul Doftana, concesionarul va plăti anual primăriei Telega o redevență în valoare de 110.000 de lei, în două tranșe. Primii bani, 50 la sută din valoarea redevenței anuale, vor intra în contul primăriei în primele șase luni de la semnarea contractului.

Pe lângă importanța istorică a imobilului, valoarea acestuia este dată de domeniul care îl înconjoară. Potrivit datelor publicate pe site-ul primăriei Telega, domeniul Doftana cuprinde clădirea centrală a închisorii cu o suprafață de 5930 mp, la care se adaugă alte dependințe, casa portarului și birourile administrative. Terenul are o suprafață de 110163 metri pătrați.

Construit în anul 1894 (1896 după unele surse), la ordinul regelui Carol I, penitenciarul Doftana a devenit loc de detenție inițial pentru tâlharii de rând care erau trimiși în ocna de sare, iar ulterior aici au fost deținuți liderii comuniști, inclusiv Nicolae Ceaușescu, Gheorghe Gheorghiu Dej, Ilie Pintilie, dar și legionarii Corneliu Zelea Codreanu și Horia Sima. Penitenciarul a fost închis după cutremurele din anii 40, când clădirea a fost serios afectată, ulterior fiind transformat în muzeu.

Abandonată după anii 90, clădirea penitenciarului Doftana a devenit o ruină, plafonul imobilului prăbușindu-se sub greutatea zăpezii. Distrugerile provocate de trecerea timpului au fost completate de mâna omului, multe dintre zidurile din cărămidă fiind transformate în sursă de câștig pentru hoții locali, care au furat de acolo tot ceea ce se putea valorifica pe piața neagră.