Încă un producător de top ar putea renunța la serviciile de căutare ale Google

Apple nu se mai joacă și s-a săturat să plătească bani greu la Google pentru a folosi motorul de căutare, așadar se pare că lucrează la propria variantă de browser.

Google plătește între 10 și 12 miliarde de dolari pe an pentru ca motorul său de căutare să fie principalul browser de pe dispozitivele Apple, însă această înțelegere va expira în curând. De asemenea, există și un proces pe rol între Google și Departamentul de Justiție al SUA care ar putea bloca extinderea acestei înțelegeri.

Apple încearcă de ceva timp să se îndepărteze de Google, iar Applebot, care a apărut pentru prima dată în 2014, a indexat pagini de web de atunci și se pare că activitatea acestuia a crescut simțitor. Mai mult, în căutările de pe iOS 14, Apple a început să ducă direct la site-uri, sărind peste Google.

În urmă cu aproape trei ani, Apple l-a „furat” pe John Giannandrea, șeful Google pentru căutare și inteligență artificială, iar acum acesta ocupă poziția de Senior VP la Apple pe zonele Machine Learning și AI Strategy.

Nu este clar deocamdată cum vrea Apple să promoveze acest motor de căutare, dar devine din ce în ce mai clar că practica de a plăti pentru a fi principalul furnizor de căutare pe milioane de dispozitive se va confrunta cu presiuni din partea organelor de reglementare. Plățile Google către Apple reprezintă în jur de 20% din totalul veniturilor din divizia de servicii a companiei.

__________________________________________________________________________________________________

Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro: