Încă o țară din Europa a inclus România în zona roșie. Testul și autoizolarea au devenit obligatorii

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) precizează că autoritățile din Belgia au încadrat întreg teritoriul României în zona roșie, astfel că persoanele care ajung în Regatul Belgiei din orice zonă a țării noastre sunt obligate să intre în autoizolare și să facă un test PCR pentru depistarea infecției cu noul coronavirus.

CITEȘTE ȘI: La volan la 82 de ani. Un șofer a izbit cu mașina un alt autoturism: oameni răniți

„În continuarea informațiilor referitoare la condițiile de intrare pe teritoriul Regatului Belgiei, Ministerul Afacerilor Externe precizează că autoritățile belgiene au revizuit condițiile de acces pentru persoanele care se deplasează în acest stat din România. Conform noilor măsuri, începând cu data de 26 august a.c., întreg teritoriul României a fost încadrat în zona roșie. Astfel, toate persoanele care sosesc în Regatul Belgiei din orice regiune a României trebuie să intre în autoizolare și să efectueze un test molecular PCR pentru depistarea infecției cu COVID-19, după sosirea în această țară”, a transmis, miercuri seara, MAE.

De altfel, toate persoanele care sosesc în Regatul Belgiei din regiunile incluse în zona roșie trebuie să intre în autoizolare și să efectueze un test molecular PCR pentru depistarea infecției cu COVID-19. Testul este efectuat de autoritățile belgiene, la sosirea în această țară. Călătorii sunt rugați să contacteze medicul curant, respectiv un medic de familie, care dispune ulterior testarea.

Conform informațiilor comunicate de autoritățile belgiene, dispunerea măsurii autoizolarii și testarea pentru COVID-19 intră în competență autorităților regionale. Totodată, MAE reamintește că persoanelor care intră în Belgia din state/regiuni incluse în zona portocalie autoritățile belgiene le recomandă să se adreseze medicului în vederea efectuării testării și autoizolarii la domiciliu.

Ministerul Afacerilor Externe reiterează că, începând din 1 august, toate persoanele care intră în Regatul Belgiei sunt obligate să completeze în 48 de ore anterior sosirii formularul Passenger Locator Form, care poate fi accesat online la https://travel.info-coronavirus.be/fr/public-health-passenger-locator-form. Persoanele care călătoresc pe alte rute decât aeriană sau năvală și care rămân pe teritoriul Belgiei pentru maximum 48 de ore (inclusiv în scopul tranzitului), precum și persoanele a căror călătorie în afară Regatului Belgiei nu depășește 48 de ore sunt exceptate de la măsură completării formularului.

Ministerul Afacerilor Externe amintește că românii pot solicită asistență consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Bruxelles 0032 (0) 2 347 5338, 0032 (0) 2 345 0040 și 0032 (0) 2 344 1658, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străînătate (CCSCRS) și preluate de către operatorii Call Center, în regim de permanentă. De asemenea, cetățenii români care se confruntă cu o situație dificilă, specială, cu un caracter de urgență, au la dispoziție și telefonul de urgență al misiunii diplomatice 0032 (0) 2 344 0854.