Înalta Curte a respins cererea de recuzare a magistratului Cristinel Grosu

Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a respins, miercuri, cererea judecătoarelor Daniela Panioglu și Alina-Nadia Guluțanu de recuzare a magistratului Cristinel Grosu. El judecă speța privind excluderea celor două judecătoare și a fost vizitat acasă de fostul șef al Inspecției Judiciare, Lucian Netejoru, cu 5 zile înainte de proces.

Înalta Curte a respins cererea de recuzare a magistratului Cristinel Grosu/ El face parte din completul care judecă excluderea judecătoarelor Panioglu și Guluțanu și a fost vizitat acasă de fostul șef al Inspecției Judiciare, cu 5 zile înainte de proces

”Respinge cererea formulată de petentele Daniela Panioglu şi Alina-Nadia Guluţanu privind recuzarea domnului judecător Cristinel Grosu, membru al completului de judecată nr. 1 – 2023, învestit cu soluţionarea dosarelor nr. 464/1/2023 şi nr. 464/1/2023/a3, aflate pe rolul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie – Completul de 5 judecători. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 18 octombrie 2023”, se arată în minute instanței.
Pe 15 decembrie 2022, Secția pentru Judecători a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) în materie disciplinară (din vechiul Consiliu, dominat de judecătoarea Lia Savonea) a admis propunerea Inspecției Judiciare de a le exclude din magistratură pe judecătoarele Curții de Apel București, Daniela Panioglu și Nadia Guluțanu.

Unul dintre capetele de acuzare a fost că cele două judecătoare au admis o cerere de recuzare DNA față de alți doi magistrați, Nicoleta Nolden și Aurel Găitan, care judecau procesul fostului primar PSD din Pitești, Tudor Pendiuc, și al milionarului Valentin Vișoiu.

Magistratul Cristinel Grosu face parte din completul de 5 judecători al Înaltei Curți învestit cu judecarea contestației formulate de judecătoare împotriva uneia dintre deciziile CSM de excludere din magistratură.

Pe când era șef al Inspecției Judiciare,, au explicat pentru G4Media.ro surse judiciare. Netejoru s-a pensionat la data de 1 iulie 2022.

Netejoru l-a vizitat acasă în 4 octombrie 2023, în jurul orei 19:00, pe magistratul Înaltei Curți de Casaţie și Justiție (ÎCCJ), Cristinel Grosu, potrivit unor imagini de pe camerele de supraveghere obţinute de G4Media.ro.

În imagini se poate observa cum la ora 19:37, Lucian Netejoru iese din lift și se îndreaptă spre ieșirea din imobil, urmat de judecătorul Cristinel Grosu. Întâlnirea ar fi durat în jur de 45 de minute și a avut loc la domiciliul din București al magistratului Grosu.

Întâlnirea dintre cei doi a avut loc cu 5 zile înaintea procesului din 9 octombrie 2023, de la Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) prin care cele două judecătoare CAB contestau decizia de excludere din magistratură.

Contactat telefonic de G4Media.ro, fostul șef al Inspecției Judiciare Lucian Netejoru a declarat: ”Dl. Grosu este prietenul meu. Nu știu cine v-a dat telefonul meu, dar să nu mă mai sunați niciodată”.

Consiliul Superior al Magistraturii (dominat de Lia Savonea, fosta șefă CSM) a reclamat o presupusă ”ingerință” în viața privată a unui judecător și anunță că ”a hotărât sesizarea Inspecției Judiciare în vederea efectuării de verificări cu privire la posibila încălcare a independenței domnului judecător Cristinel Grosu”.