În timpul furtunilor de nisip, violente din Brazilia, cel puțin 6 persoane și-au pierdut viața

Foto: descoperă.ro

În Brazilia, cel puţin şase persoane au murit, în urma unor puternice furtuni de nisip violente care au lovit regiunile sud-estice în ultimele zile, fenomen natural amplificat de seceta extremă, informează AFP și  MSN, potrivit Agerpres.
Însoţite de rafale de vânt de până la 100 kilometri/oră, furtunile au provocat daune locuinţelor şi au dărâmat copaci şi stâlpi electrici în oraşe din statele Sao Paulo şi Minas Gerais.

Cele şase victime s-au înecat, aşa cum s-a întâmplat, spre exemplu, cu un pescar dintr-un sat de pe malul fluviului Parana, la 650 kilometri de Sao Paulo, pe 1 octombrie.

Altele au fost victime ale căderii copacilor, prăbuşirii caselor sau incendiilor, potrivit presei.

În contextul meteorologoc, „Sunt fenomene climatice destul de frecvente, dar rareori sunt atât de intense ca acelea pe care le-am avut anul acesta”, a explicat pentru AFP meteorologul Estael Sias, de la compania de prognoză meteo Metsul.
„Acesta este rezultatul unei lungi perioade fără precipitaţii, cu temperaturi ridicate şi umiditate scăzută”, a adăugat ea.

Furtunile de nisip care „ridică particulele de nisip şi praf” se formează la sfârşitul sezonului uscat, care se termină în septembrie înainte de revenirea ploilor.
Un alt factor determinant este că aceste regiuni concentrează un număr mare de plantaţii de trestie de zahăr, cu suprafeţe mari fără vegetaţie şi, prin urmare, cu un număr mai mare de particule susceptibile de a zbura odată cu rafalele de vânt.
Aceste furtuni, obişnuite în regiunile deşertice, pot atinge o rază de 160 de kilometri şi dura câteva ore, a explicat Sias.

 » Aflați mai multe informații aici.