În România, o bună parte din banii pe care îi avem, îi aruncăm pe fereastră

În prezent, aproape că nu există român care să nu afirme că îi lipsesc banii, că are salariul prea mic sau că nu îi ajunge bugetul să trăiască decent, până la următoarea zi de salariu. Statistica ne arată că, în realitate, o bună parte din banii pe care îi avem, îi aruncăm pe fereastră.
Concret, nu îi aruncăm „la propriu”, însă se pare că achiziționăm prea multe alimente care se alterează și ajung să fie aruncate, în cele din urmă.
Românii au tendința de a cumpăra mult, mai mult decât consumă de fapt. Surplusul ajunge în gunoi, prin urmare, banii  cheltuiți pe acele alimente ce ajung să fie aruncate, sunt și ei aruncați la ghena de gunoi.
Suntem săraci sau risipim banii fără rost?
În opinia secretarului de stat în Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) Aurel Simion trage un puternic semnal de aramă și susține că aproximativ 2,55 milioane de tone de hrană se aruncă în fiecare an în România. Din această cantitate uriașă de alimente ce ajung să fie aruncate, cea mai mare pondere o are mâncarea gătită, urmată de legume și fructe.
„Deși există un grad de incertitudine în ceea ce privește datele referitoare la risipa alimentară în Uniunea Europeană, cantitatea de alimente produsă ce este irosită pare să fie inferioară estimărilor de la nivel mondial. Proiectul de cercetare finanțat de Uniunea Europeană estimează că aproximativ 20% din alimentele produse în Uniune sunt irosite.
În conformitatea studiilor existente, în România se aruncă în fiecare an aproximativ 2,55 milioane de tone de mâncare, adică peste 350 de grame de mâncare, ceea ce înseamnă aproximativ 129 kg/cap de locuitor. Din cele 129 kg/cap de locuitor risipite anual, 24% este mâncare gătită, 22% fructe, 21% legume și 1% carne.
Cea mai mare risipă de hrană se înregistrează în mediul urban,

 » Aflați mai multe informații aici.