În plină criză economică, se înființează încă 536 de posturi la Ministerul Fondurilor Europene. Sorin Lavric (AUR) a cerut explicații

În plină criză economică și socială, aparatul de stat se mărește. Peste noapte apar posturi noi, deși PSD și PNL au anunțat că, începând cu 1 iulie 2022, se sistează angajările la stat. Dovadă că situația este diferită stă faptul că a fost aprobat un proiect de hotărâre privind reorganizarea Ministerului Investițiilor şi Proiectelor Europene care prevede înființarea unui număr de 536 posturi în plus faţă de cele existente. Senatorul AUR Sorin Lavric l-a interpelat pe prim-ministrul Nicolae Ciucă și a cerut explicații cu privire la această decizie.

Potrivit informațiilor, prin H.G. nr. 52/2018 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Fondurilor Europene crește, de asemenea, numărul de secretari de stat de la 5 la 8 posturi, a numărului de secretari generali adjuncţi de la 2 la 4 posturi şi se înființează două posturi de subsecretar de stat cu cabinetele aferente, a punctat Sorin Lavric.

Senatorul AUR consideră că astfel se risipesc banii destinați investițiilor: asistăm la căpușarea și supradimensionarea aparatului de stat, iar efectele se vor vedea. România are nevoie de un sistem public eficient și de investiții în domenii precum educație, infrastructură etc.

Explicația a fost transmisă de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, care a precizat că este nevoie de suplimentarea personalului pentru „atât pentru derularea activităților curente aferente perioadei de programare 2014-2020, cât şi din perspectiva atribuțiilor ce le vor primi pe următoarea perioadă de contractare 2021-2027 şi, totodată, în vederea asigurării unui management financiar eficient şi eficace al fondurilor şi al capacității de absorbție”.

Ce prevede H.G. privind reorganizarea Ministerului Fondurilor Europene?

În conformitate cu dispozițiile art. 9 alin.(2) din Hotărârea Guvernului nr. 52/2018 privind organizarea şi funcționarea Ministerului Investiților si Proiectelor Europene, cu modificările și completările ulterioare, numărul maxim de posturi aprobat este de 1 943 pentru aparatul propriu şi al unităților subordonate, exclusiv demnitarii şi posturile aferente cabinetelor (1 589 posturi pentru aparatul propriu al ministerului şi 354 posturi pentru Organismele intermediare regionale pentru Programe europene capital uman).

Pentru aparatul propriu al Ministerului Investiților şi Proiectelor Europene a fost stabilit un număr de 1 589 posturi, din care:

  • Înalți funcţionari publici – 5 posturi;
  • funcţii publice – 1562 posturi din care: funcţii publice de conducere 184 și posturi funcții publice de execuţie 1378 posturi
  • funcţii contractuale – 22 posturi.