În mandatul lui Bode – M.A.I a fost slăbit prin corupție, împuterniciri dubioase și inacțiune în cazurile grave”
În ultimii ani, în mandatul lui Lucian Bode, corpul profesional al M.A.I. a fost slăbit prin: corupție, mutări nefundamentate, împuterniciri dubioase, slaba pregătire profesională, obediență față de politicieni, inacțiune în cazurile grave, creșterea numărului de ultraje, lipsa de viziune și predictibilitate.
Așadar, Claudiu Târziu, senator AUR, a cerut explicații la Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, cu privire la viziunea strategică, pe termen mediu și lung, cu privire la managementul resurselor umane în Poliția Română și ce măsuri s-au întreprins sau urmează să le întreprindeți pentru eliminarea riscurilor și vulnerabilităților tot mai evidente din M.A.I.
„Recent ați anunțat încadrarea din sursă externă a unui număr de 412 agenți de poliție, care vor îndeplini funcția de ajutor șef de post. Această funcție necesită o foarte bună pregătire teoretică și practică, inclusiv fizică, întrucât șefii de post (de la care ar trebui să învețe) în majoritate nu au experiență suficientă, iar cazuistica dintr-o comună presupune cercetarea tuturor genurilor de infracțiuni, șeful de post fiind numit în rândul specialiștilor ,,ministrul de interne al comunei”. Cum socotiți dumneavoastră că-și vor îndeplini misiunile acești începători?„, întreabă Claudiu Târziu.
Senatorul AUR vorbește despre cazul agentului de poliție Paul Feroiu, un luptător SAS care a scos la iveală ilegalități din Inspectorat, iar pentru a-l reduce la tăcere a fost trimis la psihiatrie:
„În condițiile deficitului de personal, funcționarii cu experiență sunt marginalizați. De aproape un an, mass-media relatează cazul ajuns în justiție al agentului de poliție Paul-Nicolae Feroiu, multiplu campion la sporturi de contact al M.A.I., luptător SAS la IPJ Gorj, care, după ce a reliefat ilegalități din Inspectorat, inclusiv slaba pregătire a personalului, a fost trimis la psihiatrie, în deplină înțelegere a conducerii cu psihologii și medicii, realitate care a pus semne de întrebare cu privire la obiectivitate. Situația a creat deja un veritabil conflict agent-ofițer, manager-executant și a alimentat suspiciunile de nepotism, amatorism și corupție.”