În ce situații ar trebui ministrul să-și delege atribuțiile

Mai mulți miniștri din Guvernul Cîțu și-au delegat atribuțiile secretarilor de stat. Printre aceștia se numără miniștrii USR PLUS Claudiu Năsui, Stelian Ion și Vlad Voiculescu. Și alți miniștri, de la PNL și UDMR și-au delegat o parte din atribuții, susțin surse politice. Miniștrii spun că au pasat din responsabilități pentru ca secretarii de stat să nu aibă doar un rol decorativ. Sunt însă situații în care secretarul de stat aprobă și semnează toate actele de pe un anumit domeniu.

„Depinde de atribuții. Este normal sa mai delegi din atributii, câteodată nu poți să ajungi la sedința de guvern și atunci trebuie să faci acest lucru. Deci, depinde de situație”, a spus Florin Cîțu.

Ludovic Orban consideră că un ministru poate delega atribuții, inclusiv dreptul de semnătură, dar „întodeauna ministrul trebuie să își păstreze o parte importantă”. „Sigur, sunt unii care pot să își delege și toate atribuțiile. Sunt și primari care deleagă atribuții integral și nu mai ajung să semneze. Nu e corect ca un ministru chiar să nu mai semneze și aici e o chestiune de responsabilitate. Chiar dacă nu semnează el nu e derobat de răspundere”, a precizat Orban.

Reamintim că săptămâna trecută, ministrul Economiei, Claudiu Năsui, a semnat mai multe ordine prin care și-a delegat atribuțiile către secretarii de stat, începând cu 18 februarie, potrivit unor documente obținute de HotNews.ro. Practic, aceștia ar urma să avizeze, aprobe și semneze, în numele ministrului, actele administrative care vizează domeniile pe care le-a primit fiecare.

Delegările atribuțiilor de ministru către secretarii de stat sunt un gest banal, a declarat pentru HotNews.ro consilierul Ionuț Tudorică, în numele ministrului Economiei Claudiu Năsui. Acesta mai spune că dacă nu se fac delegări de responabilități, secretarii de stat sunt de decor. Însă, nu este clar de ce aceste delegări făcute de Claudiu Năsui prevăd ca secretarii de stat să avizeze, aprobe și semneze, în numele ministrului, toate actele administrative care vizează principalele domenii, inclusiv pentru companiile din subordinea ministrului.

În mod obișnuit este delegată semnătura pentru perioadele în care ministrul este plecat în delegații sau concediu.

Potrivit Digi24, printre miniștrii USR PLUS care și-au delegat atribuțiile mai sunt Stelian Ion și Vlad Voiculescu.

Sursă text: hotnews.ro
Sursă foto: digi24.ro