Improvizațiile disperării. Rușii și-au „blindat” tancurile cu pietre FOTO

Rușii și-au „blindat” tancurile cu pietre, pentru a le proteja de atacurile ucrainenilor. În imaginile distribuite pe rețelele sociale poate fi văzut un tanc ruses T-72B3 care are montate pe părțile laterale grilaje umplute cu bolovani.

De la începutul invaziei rusești, armata lui Vladimir Putin a suferit pierderi semnificative de tehnică militară, în special tancuri distruse de ucraineni cu ajutorul armamentului occidental. Părțile laterale ale tancurilor rusești sunt vulnerabile, ucrainenii țintind de obicei în zona șenilelor, sub turelă, acolo unde se află și depozitul de muniție al tancului. Astfel, rușii au montat în părțile laterale grilaje umplute cu pietre.

Nu este pentru prima dată când rușii improvizează pentru a-și proteja tancurile și blindatele de loviturile ucrainenilor. Printre sutele de fotografii și înregistrări video apărute pe Internet în ultima lună, cu tehnică de luptă rusească distrusă în războiul din Ucraina, ies în evidență câteva imagini cu tancuri care au montate niște cuști de fier deasupra turelei. Poreclite „cuști anti-Javelin”, aceste improvizații rusești ar avea rolul, conform unor experți militari, de a combate inclusiv rachetele antitanc Javelin, care se caracterizează prin faptul că lovesc blindatele venind de deasupra.

O astfel de „cușcă” ar putea detona prematur un proiectil înainte ca aceasta să lovească blindajul principal. Racheta Javelin are însă o dublă încărcătură, „în tandem”, al cărei scop este exact de a contracara astfel de măsuri defensive.