Importurile de electricitate din Ucraina au crescut după atacurile rusești/ România, printre țările care exportă energie în Ucraina

Importurile zilnice de electricitate ale Ucrainei vor atinge marți cel mai ridicat nivel din acest an, după ce o serie de atacuri cu rachete rusești asupra infrastructurii critice au provocat pene de curent în multe regiuni, a anunțat Ministerul Energiei, potrivit Reuters.

Atacurile, dintre care cel mai mare a avut loc vineri, au provocat pagube majore la instalațiile de generare și de transmisie, forțând Kievul să oprească exporturile de energie electrică.

Se așteaptă ca importurile de energie să ajungă marți la 18.649 de megawați oră (MWh), față de 14.900 MWh duminică, a precizat ministerul într-un comunicat.

În schimb, Ucraina a exportat 3.300 MWh în ziua dinaintea primului val de atacuri rusești din 22 martie.

Ucraina a fost conectată la rețeaua unită a Uniunii Europene încă din primele săptămâni ale invaziei complete a Rusiei din februarie 2022. Importurile provin din România, Slovacia, Polonia, Ungaria și Republica Moldova, a declarat pentru Reuters operatorul de rețea Ukrenergo.

Ucraina, care are un sector extins de energie nucleară civilă, era un exportator net de energie înainte de invazia și ocuparea ulterioară de către Rusia a celei mai mari centrale nucleare din Europa.

În orașul de frontieră nord-estic Harkov și în părți din regiunea Zaporijia din sud-estul țării, 200.000 de locuitori au rămas fără electricitate de la atacurile de vinerea trecută.

„Pagubele foarte grave la sistemul de energie electrică fac imposibilă conectarea tuturor oamenilor și caselor la rețea și există părți ale orașului unde penele de curent durează 4-6 ore”, a declarat primarul din Harkov, Ihor Terekhov, pentru televiziunea de stat.

„Astăzi, transportul subteran funcționează deja, însă… (alte) mijloace de transport electric nu funcționează astăzi în Harkov”, a spus el.

Volodimir Kudritski, șeful Ukrenergo, care operează liniile de transmisie din Ucraina, a declarat, în cadrul unei conferințe de presă televizate la Harkov, că societatea are un plan pentru a restabili alimentarea cu energie electrică.

„Este încă greu de garantat un termen, dar vorbim despre o perioadă de 7-10 zile, poate două săptămâni, când vom putea restabili alimentarea normală cu energie electrică a orașului. Cu condiția să nu existe noi distrugeri”, a spus el.

Întreruperi de energie electrică de urgență au fost introduse, de asemenea, în orașul ucrainean Odesa, port la Marea Neagră. Adjunctul guvernatorului din Odesa, Serhi Kropiva, a declarat la televiziunea națională că 23.000 de locuitori nu aveau electricitate începând de marți la prânz, în timp ce „sistemul de transport a fost aproape complet restabilit”.

El a spus că coridorul de transport maritim al Mării Negre a continuat să funcționeze în ciuda atacurilor.

„Navele pleacă periodic din toate porturile situate pe teritoriul regiunii Odesa”, a spus Kropiva.

Moscova a declarat că instalațiile energetice ucrainene sunt ținte legitime și că astfel de atacuri au ca scop slăbirea armatei Kievului. Rusia spune că ultimele lovituri sunt represalii pentru atacurile ucrainene care au umbrit realegerea președintelui rus Vladimir Putin.