Ilie Coleșa (AUR): Toate partidele, cu excepția AUR, se supun politicilor UE de economisire a energiei electrice, deși avem cel mai mic consum de energie pe cap de locuitor

România se supune politicilor UE de economisire a energiei electrice, deși țara noastră are cel mic consum de energie pe cap de locuitor, atrage atenția deputatul AUR Ilie Coleșa. Această situație aberantă este posibilă deoarece PSD, PNL, UDMR și USR susțin recomandările venite de la Bruxelles, fără să țină cont de realitatea din țara noastră.

Deputatul AUR Ilie Coleșa a făcut aceste observații în plenul parlamentului, în cadrul dezbaterilor pe tema adoptării PCHD 78/2022Hotărâre privind adaptarea opiniei referitoare Ia Comunicarea Comisiei către Parlamentul European, Consiliu, Comitetul Economic şi Social European şi Comitetul Regiunilor Planul UE „Economii de energie” COM(2022)240.

Hotărârea menționată prevede măsuri privind economisirea „voluntară” a energiei, după cum urmează:

„(5) Recomandă mobilizarea şi sprijinirea organizațiilor societății civile pentru promovarea metodelor de economisire a energiei, 1n special pentru a veni în întâmpinarea nevoilor grupurilor vulnerabile;

(7) Recomandă elaborarea de orientări pentru includerea competenţelor legate de economiile de energie în programele şcolare şi pregătirea cadrelor didactice în acest sens, precum şi pentru valorificarea oportunităţilor oferite de noul cadru european privind micro-certificarea cursurilor.

(8) Subliniază relevanţa pe termen lung a opţiunilor voluntare de a economisi energie, cu un impact favorabil asupra celorlalte componente ale politicilor energetice şi de asigurare a apărării Uniunii Europeneln faţa ameninţărilor externe”.

Deputatul AUR Ilie Coleșa a declarat, în context, că toate aceste partide trebuie să ajungă la groapa de gunoi a istoriei. Este inadmisibil ca formațiunile politice să susțină astfel de politici în condițiile în care avem cel mai mic consum de energie pe cap de locuitor și una dintre cele mai mici emisii de CO2 per cap de locuitor din UE și din lume.

Iată ce a declarat deputatul AUR Ilie Coleșa pe această temă:


„Președintele Iohannis – reprezentativ pentru politicile PNL + PSD – ne arată că trebuie să mergem în aceeași direcție, chiar dacă am distrus totul și am ajuns la marginea prăpastiei. În 2021, la summitul pentru climă – COP26 – de la Glasgow declara:

Din 1989 până în 2019, emisiile de gaze cu efect de seră ale României au scăzut cu 64%. Avem una dintre cele mai scăzute rate de emisii pe cap de locuitor din Uniunea Europeană. Între 1990 și 2019, România și-a redus și intensitatea emisiilor de CO2 pe unitatea de PIB cu 77%, o rată mai mare decât dublul mediei globale. Suntem angajați să facem și mai mult! Va fi o provocare să reducem în continuare emisiile, mai ales pe măsură ce ne apropiem de net zero.

Am scăzut emisiile cu 70 – 80% față de anul 1989, mult mai mult decât aberantul Fit for 55 (reduceri de 55%), am ajuns la o criză energetică și economică extrem de gravă, dar noi mergem înainte în pas voios de pionier spre Net 0, adică spre dezastrul deplin. Să luăm aminte la toată această politică și să luptăm împotriva ei!”

Deputatul AUR a subliniat că toată această nebunie care se numește politici climatice pentru reducerea încălzirii globale sau neutralitate climatică sunt din start niște aberații din punct de vedere științific. „Ele au însă ca scop creșterea artificială a prețului la energia electrică sau la combustibilii fosili”, a completat Coleșa.