Igor Dodon, amenințare pentru Marcel Ciolacu și România

Fostul președinte al Republicii Moldova Igor Dodon, cercetat penal pentru mai multe infracțiuni, printre care trădare de patrie, a lansat un mesaj de amenințare pentru Marcel Ciolacu și alți politicieni din România care își doresc unirea celor două țări locuite de același popor.

Igor Dodon, amenințare pentru Marcel Ciolacu și România

Dodon a folosit, într-un text publicat pe rețelele sociale, în română și rusă, toate temele ventilate de politicienii pro-ruși din Republica Moldova, numind o eventuală unire „anexare”.

„Dreptul demnitarilor români (de a-și dori unirea anexare) se oprește exact acolo unde încep drepturile și libertățile noastre, ale moldovenilor”, a scis fostul șef de stat pe Facebook.

„Interesul nostru național e să păstrăm statalitatea și identitatea moldovenească”, a adăugat Dodon, reluând tema preferată a politicienilor pro-ruși de la Chișinău, anume existența a două etnii și două limbi diferite, cea moldovenească și cea română.

„Dragi vecini români, suntem prieteni și frați, dar nu săriți gardul, că nu e frumos”, a încheiat, amenințător, fostul președinte Moldovean.
Vladimir Voronin, alt fost președinte care susține „moldovenismul”

„În legătură cu faptul că, Curtea Constituțională, obraznic, criminal, a modificat Constituția și ne-a lipsit pe noi, cetățenii Republicii Moldova, de limba noastră maternă – limba moldovenească… dar eu nu posed limba română despre care ei spun că o vorbim, eu am să vorbesc în limba rusă. Nu doar aici, dar și în Parlament, și cu alte ocazii”, a declarat Vladimir Voronin.

Ideile „moldoveniste” sunt susținute și de un alt fost președinte al Republicii Moldova, Vladimir Voronin. Acesta a refuzat să vorbească românește la un eveniment organizat de Parlament, o masă rotundă intitulată „Referendum constituțional concomitent cu alegerile prezidențiale: pro sau contra”.

Liderul PCRM a preferat să își susțină discursul în limba rusă, acuzând Curtea Constituțională că l-a lipsit de limba sa maternă, cea „moldovenească”.

Dodon, acuzat de trădare și multe alte infracțiuni

Reamintim că fostul președinte Igor Dodon a fost reținut, în mai 2022, pentru o serie de acuzații grave, printre care trădare, îmbogățire ilegală, corupție și finanțare ilegală a partidelor. În total, sunt opt dosare penale deschise împotriva sa, din care trei au fost deja trimise în judecată.

Procurorii îl mai acuză pe fostul preşedinte că ar fi pretins de la Vladimir Plahotniuc peste un milion de dolari pentru a promova interesele Partidului Democrat din Moldova. Fostul șef al statului riscă până la 20 de ani de închisoare.