Hotelierii și restaurantele primesc din 16 decembrie banii pentru măsura HoReCa

Ministerul Antreprenoriatului și Turismului va efectua din 16 decembrie plata ajutoarelor pentru domeniul HoReCa. Peste opt mii de antreprenori vor beneficia de fonduri.
Sectorul HoReCa va primi sprijinul acordat de la guvern din data de 14 decembrie 2021. 8.369 de de antreprenori au primit până în prezent scrisoarea de acceptare. 

„Anul acesta, plățile totale se vor ridica la 1 miliard de lei, urmând ca la începutul anului viitor să fie plătită și diferența de aproximativ 1,2 miliarde de lei, în conformitate cu numărul dosarelor depuse și aprobate, a declarat ministrul Constantin-Daniel Cadariu.

Calendarul plăților:

14 decembrie – se va face proratarea la plată, urmând să fie înștiințați beneficiarii cu privire la sumă și băncile la care aceștia și-au deschis conturile
14 decembrie se va face comunicarea sumelor către agențiile regionale. În aceeași zi agențiile regionale vor face solicitarea de sumă către Ministerul Finanțelor
15 și 16 decembrie – virarea banilor de către Ministerul Finanțelor către agenții
16 decembrie – agențiile regionale vor face plățile către băncile acreditate
din 16 decembrie se vor face plățile către operatorii HORECA.

Ministerul Economiei a derulat în acest an un plan de ajutor numită „Programul De Finanțare Nerambursabilă HoReCa 2021”, prin care companiile din sector puteau solicita de la stat un ajutor egal cu 20% din pierderea înregistrată în anul 2020 față de anul 2019, dar nu mai mult de 800.000 euro.

Plățile pe Măsurile 1, 2 și Startup Nation
Ministerul antreprenoriatului și turismului a realizat de asemenea o analiză privind situația implementării schemelor de ajutor de stat derulate de instituție. Mai exact, este vorba despre măsurile dedicate compensării pierderilor suferite ca urmare a efectelor pandemiei COVID-19, respectiv M1, M2 și HoReCa, dar și separat Start-Up Nation.

Măsura 1 (M1) – Microgranturi acordate din fonduri externe nerambursabile: pe 23 noiembrie 2021 s-a încheiat al doilea apel de finanțare,

 » Aflați mai multe informații aici.