Hipertensiunea arterială poate creşte riscul de a dezvolta epilepsie

Epilepsia este o afecțiune neurologică obișnuită, a cărei caracteristică sunt convulsiile neprovocate. Aceasta afectează persoanele de toate vârstele, deși este mai frecventă în rândul copiilor mici și la persoanele în vârstă.Factorii de risc cunoscuți ai epilepsiei sunt: vârsta (copii și adulți în vârstă); istoricul familial (dacă rude de sânge au epilepsie); leziunile și traumatismele cerebrale; Accidentul vascular cerebral și alte boli vasculare; demența; infecțiile cerebrale (de exemplu meningita poate crește riscul); prezența convulsiilor în copilărie (spre exemplu dacă a avut o criză convulsivă de lungă durată).

Cercetătorii au descoperit acum că și hipertensiunea arterială poate fi factor de risc pentru epilepsie, ba chiar că ea poate dubla riscul unui adult de a dezvolta această afecțiune, conform unui nou studiu publicat în jurnalul de specialitate Epilepsia.

În studiul realizat pe 2.986 de adulți din SUA cu o vârstă medie de 58 de ani, au fost identificate 55 de cazuri noi de epilepsie pe parcursul unei perioade de urmărire medie de 19 ani. 

În urma analizei datelor colectate de la subiecți, cercetătorii au constatat că hipertensiunea arterială, definită ca prezența tensiunii arteriale crescute sau utilizarea medicamentelor antihipertensive, a fost asociată cu un risc de aproape 2 ori mai mare de epilepsie. 

După excluderea participanților cu tensiune arterială normală care iau medicamente antihipertensive, hipertensiunea arterială a fost asociată cu un risc de epilepsie de 2,44 ori mai mare.

„Studiul nostru arată că hipertensiunea arterială, un factor de risc vascular comun, modificabil, este un predictor independent al dezvoltării epilepsiei la o vârstă înaintată“, a spus co-autorul principal dr. Maria Stefanidou, de la Universitatea de Medicină din Boston. 

„Chiar dacă studiile epidemiologice pot arăta doar o asociere între două afecțiuni și nu o cauzalitate, această observație poate ajuta la identificarea subgrupurilor de pacienți care vor beneficia de pe urma unui management țintit și agresiv al hipertensiunii și va încuraja efectuarea unor studii clinice dedicate care se vor concentra pe intervenții timpurii pentru a reduce povara epilepsiei la persoanele de vârsta a treia“,

 » Aflați mai multe informații aici.