Hidroelectrica acționează la un an după ce a fost constatată o fisură la Barajul Bicaz. Dumitrina Mitrea (AUR) solicită începerea unei anchete

Un anunț de licitație publică al Hidroelectrica, publicat pe 7 septembrie a.c., a scos la iveală faptul că se întâmplă lucruri grave la Barajul Bicaz, iar autoritățile tratează aceste situații cu indiferență și pasivitate. În ciuda informațiilor că Barajul Bicaz ar avea o fisură, Hidroelectrica organizează după aproape un an licitația pentru expertiza tehnică spre determinarea cauzelor. Dumitrina Mitrea (AUR) și-a exprimat consternarea față de acest caz și a cerut premierului Nicolae Ciucă să dispună începerea unei anchete.

Potrivit anunțului, Hidroelectrica oferă 33.389 lei pentru această expertiză, criteriul de atribuire fiind prețul cel mai scăzut, iar expertiza va avea drept scop:

  1. identificarea cauzelor care au determinat apariția debitelor în dispozitivele hidrometrice amplasate în Blocul 17, galerie de vizitare etaj II;
  2. evoluția posibilă cu implicațiile asupra exploatării în condiții de siguranță a barajului și recomandarea soluțiilor de intervenție.

Ținând cont că în acest caz este vorba despre un obiectiv strategic național, deputata AUR de Neamț Dumitrina Mitrea solicită premierului Nicolae Ciucă, pe lângă demararea unei anchete, răspuns la următoarele întrebări:

  1. Cum este posibil, ca abia acum, după aproape un an de zile să ni se comunice acest aspect care este de importanţă maximă?
  2. Cum este posibil, ca abia acum Hidroelectrica, care are in custodie Barajul Bicaz să demareze licitaţia pentru expertizarea tehnică a determinării cauzelor şi a prezentării soluţiilor de remediere?
  3. Care sunt soluţiile de intervetie pentru a preîntâmpina producerea unei tragedii în județul Neamţ şi care este termenul luat în calcul pentru a remedia această situaţie?