Hanul „Trei Sarmale”, simbol al Iașiului, a fost demolat. Deputații AUR de Iași sesizează Ministerul Culturii

Hanul „Trei Sarmale” din Iași a fost demolat în luna aprilie a acestui an, în ciuda valorii sale simbolice – o serie de personalități marcante ale culturii românești, precum Ion Creangă, Mihai Eminescu și Vasile Alecsandri, i-au trecut pragul în perioada sa de glorie. Cazul acestui han, care nu face parte din categoria momentelor istorice, a readus pe agenda publică problema clădirilor-simbol. Deputații AUR de Iași, Cristian Ivănuță și Mihail Albișteanu, au transmis o sesizare către Ministerul Culturii pe această temă.

Hanul reprezintă o imagine de reflecție asupra vremurilor trecute, chiar dacă originalitatea clădirii și valoarea istorică a acesteia sunt discutabile. Însă aici nu aceste aspecte erau importante, ci valoarea simbolică a acestui han, subliniază deputatul AUR Cristian Ivănuță. Este de remarcat că, în vremurile de glorie, Hanul „Trei Sarmale” era frecventat de personalități importante precum Octav Băncilă, Mihai Eminescu, Ion Creangă, Vasile Alecsandri, Mihai Codreanu.

În acest context, deputații AUR de Iași făcut o sesizare către Ministerul Culturii prin care prezintă situația clădirilor care nu sunt momente istorice, însă au o greutate simbolică și solicită răspuns la întrebarea: Care sunt modalitățile prin care acestea ar putea fi salvate?

„Este adevărat că hanul se afla într-o stare de degradare extremă, care necesita reparații capitale extrem de costisitoare, însă, luând în considerare importanța și faima acestuia în rândul comunității ieșene, considerăm că ar fi fost mai potrivită salvarea lui”, precizează Ivănuță în sesizarea transmisă către Ministerul Culturii.

Hanul Trei Sarmale din Iaşi, unul din cele mai cunoscute hanuri din zona Moldovei, frecventat de-a lungul timpului de Vasile Alecsandri, Mihai Eminescu, Ion Creangă, Păstorel Teodoreanu, a fost demolat de proprietarul actual al clădirii, fără a exista vreo autorizaţie în acest sens din partea primăriei.