Guvernul vrea să majoreze salarii ale bugetarilor cu 10% în 2024, în an electoral în care trebuie să restructureze cheltuieli și cu legea salarizării în lucru

Ministerul Muncii a pus în dezbatere publică un proiect de ordonanță prin care majorează salarii ale bugetarilor cu 10% în acest an, în două tranșe de câte 5% fiecare. Majorările vin în plin an electoral, chiar în luni de alegeri (iunie și septembrie), în contextul în care Guvernul deja a amânat o restructurare a cheltuielilor bugetare și măsuri de austeritate pentru sectorul public, dar a eliminat facilități și a crescut taxe pentru sectorul privat. Totodată, în acest moment, Guvernul și Banca Mondială lucrează la o nouă lege a salarizării care trebuie să reașeze toate salariile din sectorul public.

Vor primi creșteri angajații din instituții de cultură, Registrul Comerțului, diplomații, apărare, primării și instituții finanțate din venituri proprii ale Guvernului și Parlamentului. Unii dintre acești angajați au participat recent la mișcări de protest.

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că „vorbim de majorări de 5% și 5% pentru categoriile care nu au primit, celor care au venituri foarte mici”.

Totodată, proiectul prevede limitarea la suma de 500 lei a banilor pe care ar putea să îi primească bugetarii dacă lucrează cu ecrane sau cu calculatoare, dar statul va deconta în schimb un consult oftalmologic.

Sumele pentru ochelari au fost cerute de magistrați, dar premierul a explicat că nu poate face legi doar pentru o categorie.

„Este o cerință europeană cu decontările de ochelari până în suma de 500 lei. Nu putem face legi doar pentru o anumită categorie. Guvernul trebuie să acopere întreaga umbrelă. Guvernul își permite 500 lei să fie decontați. Normal, cu un consult oftalmologic, că dacă nu ai nevoie, nu îți iei ochelari”, a explicat el.

Amintim că în 2024, România va avea, probabil, o situație fiscală dificilă, cu un deficit bugetar care se va situa deja la 2% din PIB după numai trei luni. Guvernul se așteaptă la un deficit de 5% la finalul anului, dar estimările Comisiei Europene arată că cel mai probabil deficitul va ajunge în jurul a 6,9% în acest an și va continua să crească până la 7% anul viitor, în lipsa unor măsuri suplimentare.

La sfârșitul anului 2023 și la începutul acestui an, Guvernul a încercat să „cârpească” situația fiscală dificilă din ultimii ani cu un set de măsuri fiscale, care vizează în egală măsură reducerea cheltuielilor publice și creșterea veniturilor. Cu toate acestea, măsurile privind cheltuielile publice au fost amânate și au fost aplicate doar cele de creștere a veniturilor.

Continuarea pe economedia.ro