Guvernul israelian a aprobat investigarea achiziției de submarine militare germane în perioada lui Netanyahu

Guvernul israelian condus de premierul Naftali Benet a aprobat duminică să fie constituită o comisie de anchetă asupra achiziţiei unor submarine militare germane în perioada când premier era Benjamin Netanyahu, achiziţie pentru care mai mulţi responsabili israelieni sunt suspectaţi că ar fi luat mită, relatează agenţiile AFP şi EFE.

Contractul, care prevedea achiziţia de către Israel a trei submarine şi patru nave de război de la grupul german ThyssenKrupp, a fost negociat între anii 2009 şi 2016. Israelul a primit între timp cele patru nave, dar achiziţia submarinelor a fost blocată în urma unor suspiciuni de fraudă, contractul fiind semnat în final săptămâna trecută pentru achiziţia a trei submarine avansate ”Dakar”.

Scandalul a izbucnit atunci când s-a aflat că reprezentantul legal în Israel al companiei germane era chiar avocatul personal al premierului Netanyahu, David Shimron. Totuşi, Netanyahu, judecat în prezent pentru alte fapte corupţie şi trafic de influenţă, nu este vizat şi în acest caz, procurorul general Avichai Mandelblit considerând că nu există suspiciuni privind un delict comis de fostul premier. Apar în schimb în anchetă numele unora dintre colaboratorii săi apropiaţi. Astfel, David Sharan, fostul şef de cabinet al lui Netanyahu, este acuzat de corupţie şi abuz de încredere, la fel şi Avriel Bar-Yosef, candidatul lui Netanyahu pentru Consiliul naţional de securitate. Acuzaţiile împotriva avocatului David Shimron au fost însă clasate.

Premierul Naftali Bennett s-a abţinut la votul asupra constituirii comisiei de anchetă, vot amânat la cererea sa pentru a permite semnarea contractului de achiziţie a submarinelor.

”Afacerea submarinelor şi a navelor este cea mai gravă afacere de corupţie în domeniul securităţii din istoria Israelului şi trebuie să investigăm fiecare element pentru a afla adevărul”, a declarat ministrul de externe Yair Lapid, care a votat pentru crearea comisiei, la fel şi colegul său de la Apărare, Benny Gantz.

Sursa foto: The Times of Israel