Guvernul ”îngroapă” A8. Este lăsată în afara listei de investiții majore cu bani europeni

Guvernul s-a lăudat, zilele trecute, cu cei 30 miliarde de Euro de la UE care vor veni pentru proiectele de infrastructură în România. Din păcate, Autostrada A8 (Iași-Târgu Mureș) nu este în planul guvernului privind finanțarea prin acest program (NextGenerationEU).

Parlamentarii PNL de Neamț tac mâlc, nu scot un sunet despre acest subiect pentru că niciunul din ei nu s-a bătut la București pentru ca A8 să fie inclusă în acest proiect. Ei doar postează pe Facebook clipuri colorate cu cât de mult le pasă de Moldova și de județul Neamț.

Deputatul Marius Bodea, fost președinte al Comisiei pentru transporturi şi infrastructură a Camerei Deputaților, atrage atenția că Moldova este din nou umilită:

”Moldova e din nou umilită la București! Guvernul a trecut pe lista proiectelor de infrastructură finanțate prin programul NextGenerationEU doar un mic segment din Autostrada A8, respectiv Leţcani Vest – Centura Iaşi – Iaşi Dacia.

Asta, în condițiile în care România va avea, pentru următorii 4 ani, peste 30 miliarde de euro de la UE prin acest program, pentru redresarea economiei afectată de pandemie, bani ce vor fi alocați în plus față de bugetul multianual de 48 miliarde euro.

Toată vara, cât a fost campanie electorală, Guvernul ne-a vândut povești. Premierul, miniștrii veniți în vizită aici, dar mai ales candidații PNL își rupeau cămășile de pe ei, promițând că autostrada A8 (Ungheni – Iași -Tg.Mureș) este prioritatea lor nr.1. Și au luat voturi vânzându-ne gogoși.

Ani la rând am militat pentru construirea Autostrăzii A8, atât de așteptată de ieșeni. M-am implicat, ca secretar și președinte al Comisiei de Transporturi din Camera Deputaților, pentru ca acest proiect să rămână prioritar, am avut sute de discuții cu Ministerul Transporturilor și CNAIR, am crezut în buna credință a guvernanților.

Astăzi, la mai bine de un de guvernare PNL, cel mai important proiect regional de investiții al Moldovei este lăsat, oficial, deoparte, în detrimentul altor proiecte care pe noi, moldovenii, nu ne ajută câtuși de puțin. Susținerea doar a unei mici porțiuni din întregul proiect al Autostrăzii Unirii este praf în ochi.

Avem nevoie de o autostradă care să lege două regiuni întregi, căci numai așa toate județele vor putea prospera, avem nevoie să traversăm munții spre Vestul Europei!


Noi, moldovenii, nu suntem cetățeni de mâna a doua, nu ne mulțumim cu o fărâmă de proiect și nu permitem să fim marginalizați în propria țară!

România primește de la Uniunea Europeană bani suficienți pentru a susține inclusiv A8 și, mai mult decât atât, există o lege care obligă Executivul să finanţeze realizarea unei legături între Moldova şi Ardeal.

Unde sunt aleșii PNL din Moldova acum când primim această veste îngrozitoare? Unde este președintele Consiliului Județean, Costel Alexe, care, în numele PNL, a făcut zeci de show-uri cu reflectoare, garantând că în schimbul voturilor ne face autostradă?

Au ajuns să pervertească autostrada Moldovei, care a fost dintotdeauna A8, făcând trimitere, de fapt, la autostrada Bacău – Brașov, pe care ei o consideră autostrada Moldovei, spunând că alocă bani, de parcă se adresează celor mai mari naivi cetățeni de pe Planetă.” – precizează deputatul ieșean Marius Bodea.