Guvernul importă gaze fără să întrebe de unde vin! Burduja: „Nu știu dacă sunt rusești”

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, recunoaște că a existat un volum de până la 2 milioane de metri cubi de gaz pe care România l-a importat din Ungaria săptămâna trecută. Însă nu ştie dacă erau gaze de provenienţă rusă.

Sebastian Burduja a fost întrebat, luni, la Digi24, dacă este adevărat că România a importat vineri gaze din Ungaria pentru acoperirea consumului intern și a recunoscut că informația este reală.

„Da, a existat un volum de până în 2 milioane de metri curi pe care l-am importat din Ungaria la un consum total de 50 de milioane de metri curi. Vă dați seama, vorbim de o cantitate totuși mică”, a spus Burduja.

În contextul în care Ungaria depinde foarte mult de gazele rusești, Burduja a precizat că este cunoscut acest fapt, că Ungaria importă destul de mult gaze din Rusia, dar nu doar din Rusia.

„Aceste volume de gaze importate de România au fost cumpărate de pe piața lor liberă, dacă vreți. De pe bursa lor de mărfuri, cum se întâmplă în România. Și atunci este greu să ne dăm seama exact sursa acestor gaze.

Numai cei care le-au importat, deci furnizorii sau traderii, în funcție de cine a făcut această tranzacție, ar putea exclude acest scenariu (să fie gaze rusești – n.red.).

În general, cum se întâmplă și cu gazele cumpărate, de exemplu, de OMV Petrom din Turcia, vin cu o garanție, că nu sunt gaze rusești. Deci putem să avem un nivel de confort. Indiferent, în general, în februarie, și vreau ca românii să nu-și facă griji, pentru că au existat tot felul de teorii ale conspirației: nu există un scenariu în care România să rămână fără gaz.

În general, în februarie, când nivelul acesta de înmagazinare gaz scade în România, și asta se întâmplă în fiecare an, este undeva la peste 40% azi, deci peste ținta impusă de Uniunea Europeană, ne-am achitat de toate aceste obligații. E adevărat, cu cât scade nivelul, cu atât capacitatea de extracție din depozite scade și ea, și am avut și avem în continuare un episod de frig”, a explicat Sebastian Burduja.

Ministrul nu exclude ca România să trebuiască să importe în continuare gaze, pentru că e ger.

„Cel mai probabil (vom mai importa – n.red.). Asta e o decizie de piață (dacă vom importa tot din Ungaria – n.red.).

Deci traderii, fornizorii importă de unde este mai ieftin. Dacă va fi mai ieftin, de exemplu, din Turcia, vor importa din Turcia, din Ungaria sau din alte zone.

Mai trebuie spus un lucru, România susține și Republica Moldova. Și cred că este o datorie morală să o facem. Și acolo sunt volume importante. Au fost zile în care am exportat și 10 milioane mc, deci de 5 ori decât s-a importat din Ungaria în ziua de vineri, așa cum spuneați.

Și o facem în termeni comerciali. Deci nu dăm aceste gaze gratis, cum am mai auzit teorii ale conspirației, o facem în termeni comerciali, dar e important că avem aceste gaze și avem acest gazoduct Iași – Ungheni, deci interconectarea cu frații noștri de peste Prut”, a mai spus Burduja.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *