Guvernul, dat în judecată de Declic, din cauza salariului minim: ”E o luptă pentru supraviețuire”

Avocații Comunității Declic (un ONG care militează pentru cauze diverse) au depus vineri la Curtea de Apel Cluj o cerere de chemare în judecată a Guvernului, pentru anularea Hotărârii de Guvern prin care salariul minim a fost stabilit la doar 1.863 de lei, potrivit unui comunicat al instituției.

Declic a cerut judecătorilor să oblige Executivul să coreleze salariul minim cu valoarea coșului minim de consum pentru un trai decent.

“Hotărârea de Guvern 1447/2022 încalcă un act normativ de forță juridică superioară. Ordonanța de urgență 217/2000 stipulează expres faptul că salariul minim trebuie corelat cu coșul minim”, a declarat Isabela Porcius, avocata care reprezintă Declic.

Potrivit OUG 217/2000, ”coșul de consum lunar constituie elementul esenţial de fundamentare a salariului de bază minim pe economie, a politicii salariale şi a altor politici în domeniul social’’.

Astfel, susține Declic, salariul minim trebuie corelat cu valoarea coșului minim de consum pentru un trai decent. În acest moment, prin Hotărârea de Guvern atacată în instanță, salariul minim net este de aproape două ori mai mic decât valoarea coșului minim, stabilită la 3.275 de lei.

”Statul încalcă pur și simplu legea! De aceea, cerem judecătorilor să aplice și Guvernului același tratament ca în orice alt caz de încălcare a legii. Nu poți să asiști pasiv la batjocura Guvernului față de unii dintre cei mai vulnerabili cetățeni ai săi. Acești oameni muncesc zi lumină și abia își pot hrăni familia, au dreptul la un trai decent’’, a declarat Anduța Karetsou, campaigner Declic.

În componența coșului minim intră acele cheltuieli strict necesare îndeplinirii unor nevoi de bază. Pe lângă alimentație și transport, coșul acoperă și îmbrăcămintea, igiena personală, educația, sănătatea, transportul și cheltuieli neprevăzute.