Guvernul a SCHIMBAT articolul din ordonanța certificatului digital, după protestele din Piața Victoriei

Guvernul a eliminat, vineri, din ordonanța adoptată joi, articolul contestat de protestatrii din Piața Victoriei, privind certificatul digital pentru călătoriile în Uniunea Europeană, informează Sursa Zilei.


Ordonanța privind interzicea călătoriilor în UE fără certificat digital, emis doar cu doza booster în cel mult 9 luni de la a doua doză, adoptată joi de Guvern, a fost puternic contestată în mediul online și în Piața Victoriei, joi seara, de câteva zeci de protestatari care au venit până la poarta Executivului. Protestul, inițiat de AUR, nu a degenerat, deși jandarmii au strâns cordonul în fața oamenilor care ajunseseră la intrarea în curtea Palatului Victoria.

Executivul nu a trimis la Monitorul Oficial Ordonanța privind certificatul digital, așa cum a procedat cu celelalte două ordonanțe adoptate în aceeași zi.

Vineri, Executivul a remis presei Ordonanța refăcută, din care s-a scos articolul 12, punctul b, contestat de protestatari.

În forma sa inițială, articolul 12 era următorul:

„Regulile de acceptare a certificatelor se stabilesc după cum urmează:

a) pentru intrarea pe teritoriul României, prin Hotărâre a Comitetului Național pentru Situații de Urgență;
b) pentru desfășurarea activităților pe teritoriul național, se stabilesc prin Hotărâre a Guvernului.”

Punctul b) a fost puternic contestat de membrii și simpatizanții AUR, care au ieșit în stradă pe motiv că Guvernul încalcă grav drepturile și libertățile fundamentale, precum dreptul la muncă sau libertatea de circulație. AUR a cerut ca Avocatul Poporului să atace ordonanța la Curtea Constituțională.