Guvernul a PRELUNGIT starea de alertă cu încă 30 de zile. Reguli noi pentru alegeri. Se dă liber și la demonstrații. Arafat: Se pot organiza, însă în limita a 100 de persoane!

România va mai sta încă cel puțin 30 de zile sub stare de alertă. Guvernul a adoptat luni proiectul de hotărâre care prelungește starea de alertă, începând cu data de 15 septembrie, precum și stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19. La finalul ședinței de luni a Executivului, Raed Arafat a precizat că va fi emis un ordin comun al Ministerului Sănătății, Ministerului de Interne, cu avizul AEP, care va stabili regulile în secțiile de vot.

Va exista obligativitatea dezinfectării mâinilor la intrarea și ieșirea din secția de vot, iar cartea de identitate va fi introdusă informatic. „Cine nu vrea să respecte regulile, atunci e posibil ca membrii comisiei să nu permită intrarea și exercitarea votului”, a adăugat Arafat, conform News.ro.

 „Astăzi (luni – n.r.) a avut loc întâlnirea online a Comitetului Național pentru Situații de Urgență. Prin hotărârea nr. 45 din 14 septembrie a fost propusă prelungirea stării de alertă pentru încă 30 de zile. Totodată au fost mai multe propuneri care se referă la trei aspecte și anume campania electorală, ziua votului, plus partea cu organizarea mitingurilor și a demonstrațiilor. Deci se pot organiza și demonstrații, însă în limita regulilor stabilite pentru mitingurile electorale. De subliniat că pe partea campaniei continuă regulile care sunt cunoscute. Numărul maxim rămâne la fel 50 în interior, 100 în exterior. Portul măștii, igiena”, a declarat Raed Arafat, la finalul ședinței de luni a Guvernului.

Secretarul de stat în Ministerul Sănătății a detaliat și regulile care vor exista în ziua votului pe 27 septembrie la alegerile locale.

„La nivelul secțiilor de vot urmează să fie stabilite prin ordin al Ministerului Sănătății, împreună cu MAI și cu avizul AEP, va exista un ordin care va stabili regulile. Ele includ aspecte care privesc accesul și modul în care se va desfășura votul. Obligativitatea dezinfectării mâinilor la intrarea și ieșirea din secția de vot. Cartea de identitate va fi introdusă informatic .Alegătorul va primi ajutor în acest sens. Cei care au buletine vechi vor fi manipulate de lucrătorii din secția de vot. Inclusiv portul măștii obligatoriu la toți cei care participă la procesul de vot și a celor care vin să voteze. Pentru manifestații și adunări publice va fi un număr de maximum 100 de persoane în spații deschise, dar aplicându-se portul măștii, distanțarea și celelalte aspecte ce țin de igienă”, a explicat Arafat.

Șeful DSU a adăugat că există o solicitare a Ministerului Culturii: „Excepția de la carantină a echipelor de filmare care vin afară și ele vor fi scutite de carantină”. Arafat a mai spus că recomandarea este ca alegătorul să vină cu mască, chiar dacă o poate obține și în secția de votare.

„Va putea obține alegătorul mască, dar recomandarea e să vină cu mască la secția de vot. Dacă vine cu pixul pe care îl ține în mână și scrie, pentru semnătură poate să vină cu pixul de acasă și să semneze cu el.

 » Citește întreg articolul pe www.activenews.ro