Guvernul a aprobat extinderea acordării indemnizaţiei de 41,5% din câştigul salarial mediu brut

Guvernul a aprobat, prin ordonanţă de urgenţă, extinderea acordării indemnizaţiei de 41,5% din câştigul salarial mediu brut şi altor categorii de profesionişti, respectiv celor care au realizat venituri înainte de instituirea stării de urgenţă, în baza unor contracte de drepturi de autor şi drepturi conexe, a declarat premierul Florin Cîţu.

„Un alt lucru bun, astăzi, o ordonanţă de urgenţă la Ministerul Muncii, prin care extindem acordarea indemnizaţiei pentru profesionişti de 41,5% din câştigul salarial mediu brut şi altor persoane, respectiv celor care au realizat venituri înainte de instituirea stării de urgenţă, în baza unor contracte de drepturi de autor şi drepturi conexe. Indemnizaţia se va acorda numai acelor persoane care au beneficiat pe perioada stării de urgenţă şi/sau alertă de indemnizaţia pentru întreruperea activităţii, prevăzută de articolul 15, alineatul 4 din OUG nr. 30/2020. Ca şi în cazul profesioniştilor definiţi de Codul Civil, indemnizaţia pentru artişti se va acorda numai în cazul reducerii timpului de muncă şi/sau a veniturilor, potrivit procedurii aprobată prin HG nr. 719/2020. Este o cerinţă, în special din mediul cultural, de a extinde această plată a acestei indemnizaţii şi astăzi am făcut acest lucru”, a declarat Florin Cîţu, joi, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.

Premierul a adăugat că măsura urmează să se extindă până la finalul stării de alertă şi trei luni după aceea.

„Toţi cei care se încadrează în actul normativ vor beneficia. Pentru toate persoanele care beneficiază de acest drept se reglementează actualizarea nivelului câştigului salarial, al salariului mediu brut, la valoarea prevăzută de Legea 16/2021 a bugetului asigurărilor sociale pe anul 2021, deci se actualizează şi salariul mediu brut. Toate persoanele care îndeplinesc criteriile se vor califica, că sunt 5.000, că sunt 30.000, câte vor fi, se vor califica”, a mai spus Cîţu.