ROPRES

Greve și noi proteste în Franța față de reforma pensiilor. Unii parlamentari au cerut protecția poliției, temându-se de răzbunarea oamenilor

Distribuiți acest articol!

Protestele escaladează în Franța, la o zi după ce președintele Macron a ales să adopte reforma controversată a pensiilor fără un vot în Parlament. Vineri, manifestanții au blocat șoseaua de centură a Parisului, în timp ce au fost anunțate noi greve, relatează France24 și The Guardian.

Francezii, care protestează de câteva luni împotiva proiectului de lege, au ieșit în stradă joi, imediat după ce președintele Macron a decis să forțeze adoptarea legii. Premierul Élisabeth Borne a invocat articolul 49.3 din Constituție, care permite guvernului să adopte o lege fără un vot în Parlament, pe motiv că reprezintă un risc economic pentru țară. Această decizie a generat o reacție violentă din partea protestatarii joi seară când s-au ciocnit cu forțele de ordine în Place de la Concorde. Peste 300 de oameni au fost reținuți, în urma violențelor. Vineri, ministrul de interne a condamnat faptele oamenilor, acuzându-i că au provocat haos și distrugeri.

Protestele au continuat vineri. Aproximativ 200 de protestatari au blocat pentru scurt timp șoșeaua de centură a Parisului. Unii parlamentari din partidul se tem de furia oamenilor și au cerut chiar protecție sporită. Într-o scrisoarea adresată Ministerului de Interne, lidera deputaților Ranissance, Aurore Berge, a cerut forțelor de ordine „să se mobilizeze” pentru a asigura „protecția parlamentarilor” vizați de opozanții reformelor. „Refuz să-i văd pe deputații grupului meu, sau pe orice deputat al națiunii, să se teamă să-și exprime opinia, să nu voteze liber pentru că s-ar teme de represalii”, a scris Aurore Bergé în scrisoarea adresată ministrului de interne.

Distribuiți acest articol!

S-ar putea să-ți placă și...