Grevă generală în instituții subordonate Ministerului Muncii. „Oamenii fac mii de ore suplimentare care nu au fost plătite”

E grevă generală în mai multe instituții subordonate Ministerului Muncii – case de pensii, agenții de ocupare a forței de muncă și de inspecție socială.

Angajații Ministerului Muncii cer salarii mai mari, dar se plâng și de condițiile improprii în care lucrează. Au anunțat că plata alocațiilor și a drepturilor persoanelor cu handicap este incertă, în aceste condiții, conform Stirile Pro Tv.

La Ploiești, bătrânii care voiau să își rezolve diferite probleme la ghișeele casei de pensii au asistat la protestul angajaților. Oamenii au făcut cale întoarsă.

Pensionară: „N-am luat pensia pe octombrie și n-am bani. Păi e grevă. Păi aia este că am fost și vineri.”

Pensionară: „Am de rezolvat o pensie și văd că personalul nu mă lasă.”

Reporter: Adică în ce sens?

Pensionară: „Să îmi bag dosarul de pensie. O fi grevă generală și ce să spun să îi înjur eu pe ei sau ei pe mine.”

Reporter: Mai veniți o dată?

Pensionară: „O să vin, că doar nu o să râmân fără bani de pensie.”

Alexandru Trente, pesionar: „Să depun dosarul de pensionare și am văzut că astăzi și mâine nu se lucrează.”

Reporter: Și mai faceți un drum?

Alexandru Trente, pesionar: „Mai fac un drum.”

Angajații Casei de Pensii Prahova cer, ca și colegii lor din alte județe, salarii mai mari, rezolvarea inechităților și condiții mai bune de muncă.

La Ploiești, 100 de funcționari gestionează un număr de 250 de mii de beneficiari.

Adrian Ionică, președintele Sindicatului Național al Salariaților din Ministerul Muncii: „Oamenii fac mii de ore suplimentare, ore suplimentare care nu au fost plătite și nici cuantificate în timp liber tocmai datorită lipsei personalului.”

Reporter: Și care este salariul?

Adrian Ionică, președintele Sindicatului Național al Salariaților din Ministerul Muncii: „Salariul mediu pleacă de la 3 mii de lei și ajunge la 7 mii de lei.”

Și la agențiile de plăți și indemnizații sociale angajații sunt în grevă. Lipsa de personal și blocarea sistemelor informatice sunt principalele probleme de care se plang protestatarii, pe langă salariile mult prea mici, după cum spun ei.

Ana Maria Vergu, AJPIS: „Informaticienii noștri lucrează și sâmbăta, duminica și noaptea ca să poată să transmită situaiile pentru plata beneficiarilor. Urmează într-adevăr să se facă plăți pe care nu o să putem să le efectuăm pentru că avem activitatea suspendată pentru greva generală.”

Greviștii au informat ministerul asupra revendicărilor lor și așteaptă un răspuns.