Greva din învățământ continuă în mai multe orașe. Noua propunere a Guvernului pentru profesori. Creșterea etapizată a salariilor debutanților până la 4.000 de lei

Profesorii au intrat în cea de-a opta zi de grevă generală. Federațiile sindicale au purtat discuții cu liderii din mai multe județe și au stabilit ca manifestațiile să nu fie oprite, după ce marți, 30 mai, peste 20.000 de oameni au protestat în fața Palatului de la Cotroceni. Președintele Klaus Iohannis i-a chemat pe liderii coaliției de guvernare la discuții. Kelemen Hunor nu va participa la întâlnire. Marcel Ciolacu a propus ca anul școlar să fie prelungit. Liderii Guvernului și președintele au luat o decizie privind salariile profesorilor.

Update 4: Klaus Iohannis, Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă ar fi decis în urma ședinței de la Palatul Cotroceni creșterea etapizată a salariilor profesorilor debutanți. Veniturile acestor dascăli ar urma să ajungă la 4.000 de lei în următorii trei ani. De asemenea, președintele și liderii coaliției nu au renunțat la varianta primelor pentru cadrele didactice.

Update 3: Marcel Ciolacu a propus ca anul școlar să fie prelungit cu numărul de zile care s-au pierdut din cauza grevei generale a profesorilor. Manifestațiile dascălilor durează deja de opt zile. Acest lucru înseamnă că vacanța de vară a elevilor va fi mai scurtă față de anii precedenți. Această decizie este una benefică pentru elevii din anii terminali pentru care urmează examenele de Evaluarea Națională și Bacalaureat.

În același timp, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret”, Marius Nistor, a declarat că la discuțiile cu președintele Klaus Iohannis a prezentat cele două revendicări ale profesorilor. Este vorba de creșterea salariilor dascălilor cu 25% și realizarea unui act normativ în care să se precizeze clar că salariul profesorului debutant cu studii superioare va fi echivalentul salariului mediu brut pe economie. Ulterior, această prevedere va sta la baza legii unitare de salarizare şi a grilei de salarizare.

Nistor a mai adăugat că președintele i-a explicat că în ceea ce privește creșterea salariilor, nu se poate lua nicio măsură în prezent și că variantele propuse de Guvern privind cele două prime pentru dascăli încă pot fi acceptat. Liderul de sindicat a mai adăugat că Iohannis a fost de acord să fie cel care va discuta cu premiul Nicolae Ciucă privind acordul dintre profesori și Guvern.

„La un moment dat, a fost întrebat dacă se gândeşte să gireze acordul în cauză, moment în care a spus, da, girează şi va monitoriza să fie adus la îndeplinire în totalitate. S-a discutat despre conţinut, cam ce anume ar trebui să apară în textul acordului respectiv şi aici s-a oprit discuţia. Mai departe am dat informaţiile de rigoare colegilor noştri, iar ei s-au exprimat la acel moment că greva va continua. Noi nu ne ducem să cerşim întâlniri cu nimeni”, a mai spus Marius Nistor la PrimaNews.