Gravidele, noua țintă a COVID-19. Zile teribile la Maternitatea „Elena Doamna“ din Iaşi

Declaraţie şoc a managerului Maternităţii „Elena Doamna“, Gabriel Martinescu, singura unitate de profil din zonă în care pot naşte gravidele pozitive: „Din ce în ce mai multe paciente care se testează singure vin cu diagnosticul pozitiv COVID 19 pentru a naşte aici“. Ieri, la Maternitatea „Elena Doamna“ din Iaşi, două gravide depistate pozitiv la testul PCR au născut, iar alte două care erau cu suspiciune de infecţie cu SARS COV2, şi care aşteptau rezultatele testelor, urmau să intre în sala de naşteri. Medicii trag un semnal de alarmă pentru cele care vor să devină mame: să se protejeze de inamicul prea puţin cunoscut! Pe de o parte, mai mulţi medici cred că sarcina este factor de risc vital pentru covidoză. Pe de altă parte, naşterea în sine în condiţii de gravidă pozitivă este o provocare medicală ieşită din comun.

Se testează singure în privat şi vin pozitive să nască la spital. Asta se întâmplă la Maternitatea „Elena Doamna“, unitate ce nu este considerată ca fiind spital de prima linie COVID 19, deşi este singura unitate medicală unde femeile însărcinate şi depistate pozitiv, atât din Iaşi, cât şi din alte judeţe ale Moldovei, pot naşte. Şi de la începutul pandemiei şi până acum, mai multe mame au dat emoţii corpului medical. „Până în momentul de faţă, un număr de 17 gravide diagnosticate cu COVID 19 au născut la Maternitatea Elena Doamna. Chiar astăzi (ieri – n.r.) sunt două paciente pozitive care vor naşte în următoarele 24 de ore“, a declarat Gabriel Martinescu, managerul Maternităţii „Elena Doamna“.

Procedura pentru viitoarele mame este una clară. Sunt testate la celelalte spitale COVID sau suport-COVID, iar în cazul unui răspus pozitiv sunt direcţionate spre Maternitatea „Elena Doamna“. „Avem o colaborare foarte bună cu celelalte spitale şi prin ajutorul constant al Direcţiei de Sănătate Publică. Lucrurile sunt foarte bine gestionate, în sensul că avem deja paciente care sunt diagnosticate de la spitalele cu care colaborăm“, a spus Gabriel Martinescu.

Pe parcusul relaxării privind măsurile de protecţie, a trecerii de la starea de urgenţă la cea de alertă, treptat, cazurile de gravide pozitive au devenit din ce în ce mai multe. „În ultimul timp, sunt din ce în ce mai multe paciente care se testează singure dintr-un anumit motiv personal şi vin direct cu diagnosticul de COVID 19 la internare pentru a naşte aici“, a adăugat Gabriel Martinescu.

Lehuze pozitive externate la cerere. Sunt în pericol

Dacă, la început, gravidele depistate pozitiv imediat după naştere erau transferate la Spitalul de Boli Infecţioase Iaşi, ulterior, lucrurile s-au adaptat legislaţiei. „Ulterior, a apărut situaţia externării la cerere, dar şi posibilitatea de a transfera din cauza de lipsă de locuri în celelalte spitale. Şi nu vă ascund că am avut deja primele cazuri de externare la cerere la domiciliu, la paciente care erau pozitive. Deci, situaţia a suferit modificări“, a adăugat Gabriel Martinescu.

Medicii ginecologi trag însă un semnal de alarmă: virusul acţionează parşiv şi oricând poate duce la agravarea bolii, brusc. Este cazul gravidei pozitive din judeţul Arad, de 38 de ani, de exemplu, a cărei stare de sănătate s-a agravat brusc în ambulanţă, în timp ce era transportată la Timişoara. Fiind şi supraponderală, femeia a murit înainte de a ajunge la spital.

Foarte comentat a fost însă ultimul mesaj al acesteia pe reţeaua de socializare, în care, înainte de a ajunge în această situaţie, explica de ce nu se protejează. „Nu port mască pentru că (…) Nu am nevoie de o infecţie respiratorie superioară. Nu port mănuşi pentru că am suficientă minte să realizez că ar trebui să schimb mănuşile de fiecare dată când ating ceva, altfel e doar contaminare încrucişată cu aceleaşi mănuşi. Păstrez distanţe sociale pentru că respect spaţiul personal al altora, dar nu pentru că mi-e frică de concetăţenii sau vecinii mei. (…). Nu fac vaccinul antigripal pentru că nu vreau să-mi cresc şansele de a face o boală respiratorie superioară şi de a mă contamina cu 4 tulpini de c0r0navirus cu 36%. Nu merg la testare, chiar dacă prezint simptome de răceală. Ştiu deja că testul ar ieşi pozitiv de COV1D-I9“, a scris Anda, din Arad, chiar cu puţin timp înainte de a muri.

Observaţii: Avortul spontan sau decesul fătului, cazuri rare

La sfârşitul lunii aprilie, la Maternitatea „Elena Doamna“, o gravidă de 20 de ani din Vaslui găsită pozitivă în urma testului PCR a născut prematur, la nici şapte luni de sarcină, un băieţel de 1.000 g. Cei doi au fost salvaţi, dar studiile de până acum atrag atenţia asupra faptului că s-a observat că în unele cazuri de mame COVUD 19 naşterea se produce mai devreme decât normal. În acelaşi timp, medicii au afirmat că nu există informaţii privind posibile complicaţii la femeile însărcinate care au fost diagnosticate cu COVID-19. Pierderea sarcinii, inclusiv avortul spontan sau decesul fătului, au fost observate în cazuri de infecţie cu alte coronavirusuri (SARS-CoV şi MERS-CoV). Febra înaltă în timpul primului trimestru de sarcină poate creşte riscul de anumite malformaţii congenitale.

Pentru viitoarele mame, medici ginecologi spun că pot merge să îşi monitorizeze sarcina aşa cum au stabilit cu medicul curant, evitând pe cât posibil expunerea în săli de aşteptare, spaţii cu multe persoane şi respectând toate regulile de igienă care se impun (spălatul mâinilor, protecţia cu mască a căilor aeriene şi reducerea la minim a vizitelor şi călătoriilor). Tot ei adaugă faptul că o femeie însărcinată este la fel de vulnerabilă ca orice adult, poate mai mult, pentru că că imunitatea organismului, dacă nu este controlată, scade, cu atât mai mult dacă prezintă şi boli asociate.

VEDEȚI ȘI:

Medicii din Iași către bolnavii non-COVID: Nu vă fie teamă! Veniţi la spital!AICI